Kardiolog detaljno objasnio: Evo na kojoj ruci treba meriti pritisak, da bi vrednost bila tačna

Slobodanka Ćorić Vesti 02.09.2024 15:20 0

Evo kako da pravilno izmerite krvni pritisak, uključujući na kojoj ruci je najbolje merenje obaviti i koliko dugo treba da traje

Kardiolog detaljno objasnio: Evo na kojoj ruci treba meriti pritisak, da bi vrednost bila tačna

Shutterstock

Merenje krvnog pritiska je ključan deo očuvanja srčanog zdravlja i praćenja potencijalnih problema. Pravilno merenje ne samo da pomaže u tačnom ocenjivanju vašeg zdravlja, već i omogućava pravovremeno prepoznavanje i upravljanje zdravstvenim stanjima. Evo kako da pravilno izmerite krvni pritisak, uključujući na kojoj ruci je najbolje merenje obaviti i koliko dugo treba da traje.

Priprema za merenje

Opustite se: Pre merenja, pobrinite se da se opustite. Izbegavajte unos kofeina i nikotina najmanje 30 minuta pre merenja, i ne vršite fizičku aktivnost neposredno pre merenja. Sedi u udobnoj stolici s nogama ravno na podu i rukom u visini srca.

Odaberite pravi trenutak: Merenje treba obaviti u mirnom okruženju, kada ste opušteni. Najbolje je merenje vršiti u isto vreme svaki dan kako biste dobili dosledne rezultate.

Koju ruku koristiti za merenje

Desna ili leva ruka: Preporučuje se merenje krvnog pritiska na istoj ruci svaki put. U većini slučajeva, krvni pritisak se meri na levoj ruci, ali ako imate specifične medicinske razloge, vaš lekar može preporučiti merenje na desnoj ruci. Ruka na kojoj se meri pritisak treba biti opuštena i položena na ravnu površinu u visini srca. Ako postoji značajna razlika u pritiscima između dve ruke, to treba da bude pregledano od strane lekara.

Kako izmeriti krvni pritisak

Postavite manžetnu: Stavite manžetnu oko gornjeg dela nadlaktice, neposredno iznad lakta. Manžetna treba da bude čvrsta, ali ne previše zategnuta. Trebalo bi da bude postavljena na oko 2-3 cm iznad lakta.

Merenje kod kuće: Ako koristite automatski aparat, pritisnite dugme za početak merenja. Aparat će automatski napuniti manžetnu, a zatim je ispustiti dok meri krvni pritisak. Automatski aparati su jednostavni za upotrebu i obično prikazuju rezultate na digitalnom ekranu.

Merenje kod lekara: Ako se merenje obavlja kod lekara, zdravstveni radnik će postaviti manžetnu i koristiti stetoskop kako bi čuo zvukove otkucaja krvi dok se manžetna postepeno prazni.

Trajanje merenja

Trajanje procesa: Samo merenje obično traje oko 1-2 minuta. Ako koristite automatski aparat, cela procedura će biti brza i jednostavna, dok kod manuelnog merenja može potrajati malo duže zbog potrebe za slušanje zvukova stetoskopom.

Broj merenja: Preporučuje se da merenje obavite barem dva puta na svakoj ruci u razmaku od 1-2 minuta kako biste dobili prosečne vrednosti i osigurali tačnost. Ako koristite aparat kod kuće, pratite uputstva proizvođača i beležite rezultate.

Zašto je pravilno merenje važno

Tačnost rezultata: Pravilno merenje omogućava precizne rezultate, što je ključno za pravilnu procenu vašeg zdravstvenog stanja. Neprecizni rezultati mogu dovesti do pogrešnih dijagnoza i nepotrebnih briga ili zanemarivanja ozbiljnih problema.

Praćenje hipertenzije: Redovno merenje pomaže u praćenju hipertenzije ili hipotenzije, što može sprečiti ozbiljne zdravstvene probleme kao što su srčani udar, moždani udar i oštećenje bubrega.

Prilagođavanje terapije: Ako koristite lekove za regulaciju krvnog pritiska, pravilno merenje pomaže u proceni efikasnosti terapije i može vam pomoći u razgovoru sa vašim lekarom o prilagodbama.

Prevencija komplikacija: Praćenje krvnog pritiska omogućava pravovremeno prepoznavanje i upravljanje faktorima rizika za srčane bolesti i druge zdravstvene probleme.

Pravilno merenje krvnog pritiska je jednostavan, ali vitalan deo održavanja vašeg zdravlja. Ako imate bilo kakve nedoumice o tehnici merenja ili rezultate vašeg krvnog pritiska, obavezno se posavetujte sa vašim zdravstvenim radnikom.

Komentari (0)
Loading