Rešite se umora i ojačajte mozak: 7 namirnica za bolje pamćenje i koncentraciju

Slobodanka Ćorić Vesti 02.09.2024 09:40 0

Koja hrana može poboljšati vašu memoriju i mentalne sposobnosti?

Rešite se umora i ojačajte mozak: 7 namirnica za bolje pamćenje i koncentraciju

unsplash.com

Mnogi od nas se često suočavaju sa stresnim situacijama, bilo na fakultetu, poslu, ili jednostavno kada se osećamo "istovareno" i iscrpljeno. Umor, nedostatak koncentracije i zaboravljivost mogu se ublažiti pravom ishranom.

Mozak, koji upravlja većinom telesnih funkcija, zahteva posebne nutrijente kako bi funkcionisao optimalno. Koja hrana može poboljšati vašu memoriju i mentalne sposobnosti? Prema jednoj američkoj studiji o starenju, hrana bogata folatima pokazala je značajnu korist za mozak i može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Evo namirnica koje će vašem mozgu pružiti podršku:

Borovnice: Ove bobice su izuzetno korisne za mozak. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija borovnica poboljšava pamćenje i koncentraciju, te može pomoći u obnavljanju pamćenja. Takođe, antioksidansi u borovnicama mogu smanjiti oksidativni stres, koji negativno utiče na funkciju mozga.

Skuša: Bogata omega-3 masnim kiselinama, skuša poboljšava fluidnost ćelijskih membrana, čime poboljšava komunikaciju između ćelija. Redovna konzumacija skuše može povećati sposobnost učenja, poboljšati raspoloženje i pamćenje.

Kivi: Ovaj plod sadrži više vitamina C nego što je preporučeno dnevno, štiteći mozak od slobodnih radikala koji mogu smanjiti funkciju mozga i uspore memoriju. Mekani kivi je najbolji za konzumaciju.

Bademi: Fenilalanin u bademima prelazi barijeru između krvi i mozga, stimulišući neurotransmitere poput dopamina i noradrenalina koji podižu raspoloženje. Bademi su takođe bogati riboflavinom (vitamin B2), koji poboljšava memoriju.

Suve kajsije: Visoke količine gvožđa u suvim kajsijama povećavaju nervnu aktivnost u levoj hemisferi mozga, koja je odgovorna za analitičko mišljenje. Vitamin C u suvim kajsijama poboljšava apsorpciju gvožđa.

Jaja: Sadrže holin, koji održava fleksibilnost i integritet ćelijskih membrana mozga. Holin je ključan za proizvodnju acetilholina, koji prenosi poruke između nerava i mišića.

Teleća džigerica: Ova namirnica je bogata folatima, koji su važni za zdravlje mozga i smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti. Najbolje je pripremiti je proprženu sa lukom, uz dobro vino.

Uvođenjem ovih namirnica u svoju ishranu, možete poboljšati funkciju svog mozga i pomoći u borbi protiv stresa i umora.

Komentari (0)
Loading