Ljudi sa ovim zdravstevim problemima treba da ga izbegavaju: Napitak za mršavljanje senzacija na internetu, morate biti oprezni

Nedeljko Tišanović Vesti 01.09.2024 17:25 0

Pre nego što bilo šta isprobate, morate obratiti pažnju na istraživanja.

soda

Shutterstock

Na društvenim mrežama se trenutno širi trend konzumiranja mešavine sode bikarbone i vode kao čudotvornog napitka koji navodno pomaže u mršavljenju, poboljšava izdržljivost pri fizičkim aktivnostima, podržava zdravlje creva i smanjuje rizik od raka. Međutim, pre nego što odlučite da isprobate ovaj trend, važno je razumeti moguće rizike i nedostatak naučnih dokaza koji podržavaju ove tvrdnje.

Rizici konzumacije sode bikarbone

Prema dr Ami Li, stručnjakinji za ishranu, povećana konzumacija koncentrisane sode bikarbone može izazvati iritaciju zbog njene visoke alkalnosti. Dugotrajno pijenje ovog napitka može dovesti do metaboličke alkaloze, stanja u kojem se telesna ravnoteža kiselina i baza narušava. Ovo stanje može biti opasno, posebno za osobe sa problemima sa jetrom ili bubrezima, jer može ozbiljno uticati na rad tih organa.

Metabolička alkaloza

Metabolička alkaloza nastaje kada se u telesnim tečnostima akumulira previše bikarbonata ili kada poremećaji, poput smanjenog nivoa želudačne kiseline, naruše ravnotežu alkalija. Problemi sa bubrezima i jetrom mogu pogoršati ovo stanje. Dr Li objašnjava da pH vrednost sode bikarbone iznosi između 8 i 9, što može neutralisati višak kiseline u želucu, ali prekomerna konzumacija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su zastoj srca, proliv, napadi i povraćanje. Dugotrajna upotreba takođe može uzrokovati zadržavanje tečnosti zbog visokog sadržaja natrijuma, što može dovesti do srčanih problema i povećanja telesne mase.

soda

Shutterstock

 

 

Problemi sa natrijumom

Jedna kašičica sode bikarbone sadrži oko 1200 miligrama natrijuma, što čini više od polovine preporučene dnevne granice od 2300 miligrama. Prekomerni unos natrijuma može biti posebno štetan za osobe sa problemima sa bubrezima i može dovesti do hipernatremije, stanja sa abnormalno visokim nivoima natrijuma u krvi.

Korisne primene i preporuke

Iako je pijenje sode bikarbone u prekomernim količinama povezano sa brojnim zdravstvenim problemima, natrijum bikarbonat se koristi u komercijalnim proizvodima kao što su pasta za zube i sredstva za negu ušiju. Dr Li napominje da rutinska upotreba, poput ispiranja, obično nije problematična. Međutim, prekomerna konzumacija može izazvati probleme poput nakupljanja gasova, pucanja želuca, potencijalne toksičnosti, posebno kod dece, i poremećaja u apsorpciji lekova.

Preporučuje se da se pre nego što odlučite da soda bikarbona postane redovan deo vaše ishrane, posavetujete sa lekarom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme.

Bonus video:

 

 


 

 

 

Komentari (0)
Loading