Ovo su prvi znakovi da se u nozi možda stvorio tromb: Ako ih primetite, hitno potražite lekarsku pomoć

Slobodanka Ćorić Vesti 28.08.2024 12:52 0

Razumevanje prvih znakova tromba može vam pomoći da brzo reagujete i potražite medicinsku pomoć pre nego što dođe do komplikacija

tromb

Shutterstock

Ovo su prvi znakovi da se u nozi možda stvorio tromb: Ako ih primetite, hitno potražite lekarsku pomoć

Tromb u nozi, poznat i kao duboka venska tromboza (DVT), ozbiljno je stanje koje može imati teške posledice ako se ne prepozna i ne leči na vreme. Razumevanje prvih znakova tromba može vam pomoći da brzo reagujete i potražite medicinsku pomoć pre nego što dođe do komplikacija. Evo kako možete prepoznati rane simptome i zašto je važno odmah se obratiti lekaru.

1. Oticanje noge

Jedan od najčešćih simptoma tromba u nozi je oticanje, naročito u jednoj nozi. Ako primetite da vam noga postaje nenormalno velika ili otečena, naročito u donjem delu noge ili oko članka, to može biti znak da se u toj nozi stvorio tromb. Oticanje može biti praćeno osećajem težine ili nelagodnosti u pogođenoj nozi.

2. Bol i osećaj nelagodnosti

Bol u nozi, posebno ako je lokalizovana u teladi, može biti znak tromboze. Ovaj bol često se opisuje kao oštar ili vučni, a može se pogoršati prilikom hodanja ili stajanja. Ponekad, bol može biti praćen osećajem napetosti ili bolne napetosti u mišićima noge.

3. Promene u boji kože

Koža na pogođenoj nozi može promeniti boju. Ako primetite da vam noga postaje crvena, plavičasta ili ima druge neuobičajene promene u boji, to može ukazivati na prisustvo tromba. Ove promene u boji često su znak da se krvne žile u nozi ne funkcionišu pravilno.

4. Toplota na pogođenom mestu

Još jedan znak tromba može biti osećaj toplote u delu noge gde se tromb formirao. Ako dodirnete otečenu nogu i primetite da je toplija nego ostatak noge ili tela, ovo može biti indikator da se nešto ozbiljno događa unutar vaših vena.

5. Osećaj težine ili napetosti

Osobe sa trombom u nozi često osećaju težinu ili napetost u pogođenom delu noge. Ovaj osećaj može biti sličan onom kada nosite teži teret ili kada se noga oseća napetom i zategnutom.

Zašto je važno hitno potražiti pomoć?

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Tromb može izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući plućnu emboliju, koja nastaje kada se deo tromba odvoji i putuje do pluća, što može biti potencijalno životno ugrožavajuće stanje.

Rana dijagnoza i lečenje su ključni za sprečavanje ovih ozbiljnih komplikacija. Lekar može potvrditi prisustvo tromba pomoću ultrazvuka ili drugih dijagnostičkih metoda i preporučiti odgovarajući tretman kako bi se razrešio tromb i sprečile daljnje komplikacije.

Ne zaboravite, pravovremeno prepoznavanje simptoma i brzo delovanje mogu vam pomoći da sačuvate zdravlje i izbegnete ozbiljne posledice. Ako primetite bilo koji od gore navedenih znakova, ne odugovlačite – odmah se obratite svom lekaru.

Komentari (0)
Loading