Ugljeni hidrati poput pirinča i testenine važni su izvori hranljivih materija, bez obzira na to da li se radi o celozrnatim proizvodima, objašnjava nutricionistkinja Natali Rizo.
Dok je testenina poznata po tome što pruža energiju aktivnim osobama, postavlja se pitanje da li je ona zaista bolja od pirinča?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Bez obzira na vrstu testenine, poznato je da ova namirnica pomaže sportistima u održavanju izdržljivosti zbog ugljenih hidrata koje sadrži. Jedna porcija testenine sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljenih hidrata. Testenina napravljena od celih zrna ima više vlakana i lakše se vari u poređenju sa testeninom koja nije od celih zrna.
Svaka porcija testenine takođe sadrži oko osam grama proteina.
Testenina je tehnički više obrađen proizvod u odnosu na pirinač, koji je celo zrno.
Može biti zdrava
Kada govorimo o prerađenoj hrani, obično mislimo na zaslađene napitke i hranu bogatu šećerom koja negativno utiče na zdravlje i može uzrokovati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i gojaznost, pokazuju rezultati studije iz 2020. godine objavljene u časopisu Nutrients.
Međutim, obrađena testenina nije nužno loša kao hleb, koji često sadrži šećere i razne aditive. Testenina se sastoji samo od pšenice i vode, a sadrži i vitamin B, kaže Rizo.
Testenina može biti nešto lakša za pripremu u poređenju sa pirinčem, osim ako ne koristite instant pirinač. U poslednjim godinama proizvođači su počeli da prave testeninu od drugih namirnica poput sočiva, leblebije i graška. Takva testenina sadrži više hranljivih materija, proteina i vlakana, ali manje ugljenih hidrata.
Nutritivne vrednosti pirinča
Prema Rizovim informacijama, ljudi češće biraju pirinač kada žele zdraviji obrok, ali ona ne zna odakle dolazi tvrdnja da je pirinač zdraviji od testenine.
„Pirinč se često koristi u različitim kuhinjama i smatra se zdravijim“, kaže ona. Jedna mala porcija pirinča sadrži oko 250 kalorija i oko 53 grama ugljenih hidrata, što je vidljiva razlika.
U poređenju sa testeninom, pirinač – bilo integralni ili beli – sadrži manje proteina i vlakana. Pirinač ima dva grama proteina, dok testenina ima osam. Sadrži jedan gram vlakana, dok testenina ima dva i po.
Pirinač sadrži vitamine i minerale koje testenina nema, uključujući folnu kiselinu, gvožđe i cink, ali u malim količinama. Za one koji izbegavaju gluten u ishrani, pirinač je dobar izbor.

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja
