Uz pomoć kože na ruci možete proveriti da li telu nedostaje voda: Dermatolog otkrio kako prepoznati dehidrataciju

Nedeljko Tišanović Vesti 26.08.2024 20:21 0

Ovaj trik mnogo otkriva, ali morate znati još nešto.

žena

Shutterstock

Ljudi koji rade ili borave na otvorenom tokom toplotnih talasa suočeni su sa većim rizikom od dehidracije, pa je važno piti dovoljno tečnosti.

Kako znati koliko? Evo jedan brz način da proverite da li ste dehidrirali je uz pomoć testa stiskanja kože.

Stisnite kožu na ruci. Ako se koža brzo vrati u normalu nakon što je pustite, znači da je elastična i u dobrom stanju. Ako se koža sporo vraća u svoj uobičajeni položaj, to može ukazivati na blagu dehidraciju.

U svakom slučaju, u ovo vreme neophodno je da pijete više tečnosti. Međutim, postoje i pouzdaniji pokazatelji kada vašem telu nedostaje voda.

Najočigledniji simptomi dehidracije su letargija, glavobolja i suva usta — objašnjava nemački dermatolog dr Christoph Liebich. Prema njegovim rečima, koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti.

Dr Liebich, kao dermatolog, može uočiti nedostatak sjaja i vlažnosti na koži. Ipak, za laike može biti teško primetiti ove promene.

Tokom toplih dana, Liebich savetuje da pijete više od uobičajenih 1,5 litara vode dnevno. Previše vode je teško popiti, naglašava on. Pored toga, bočica s vodom i kockice leda mogu vam pomoći da se osvežite.

Ako provodite vreme napolju tokom sunčanih i vrućih dana, Liebich preporučuje da se sklonite u hladovinu između 11 i 16 sati. Izlaganje suncu pre i posle tog perioda pomoći će vašem telu da proizvede dovoljno vitamina D i poveća nivo "hormona sreće." 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading