Stomačni virus napunio bolnice: Ako imate ove simptome hitno kod lekara

Slobodanka Ćorić Vesti 22.08.2024 13:05 0

Ove tegobe najčešće su rezultat virusnih gastroenteritisa, poznatih i kao "stomačni grip", koji pogađa probavni sistem

bolnica

Shutterstock

Stomačne tegobe uzrokovane virusnim infekcijama mogu izazvati različite simptome koji variraju u intenzitetu i trajanju. Ove tegobe najčešće su rezultat virusnih gastroenteritisa, poznatih i kao "stomačni grip", koji pogađa probavni sistem.

Simptomi koji pogađaju tip stomačnih tegoba koji trenutno vladaju Srbijom:

1. Bol u stomaku: Virusne infekcije često uzrokuju grčeve i bol u stomaku. Bol može biti oštar, tup, ili grčevit i obično je koncentrisan u donjem delu stomaka.

2. Mučnina i povraćanje: Mučnina je čest simptom koji se može brzo pretvoriti u povraćanje. Ovo je način na koji telo pokušava da se oslobodi virusa i toksina.

3. Dijareja: Česta i tečna stolica je tipična za virusne gastroenteritise. Stolica može biti vodena i može se pojaviti više puta tokom dana.

4. Nadutost: Osećaj napetosti u stomaku često prati nadutost, što može biti rezultat nakupljanja gasova u crevima.

5. Groznica: U nekim slučajevima, virusne infekcije mogu izazvati blagu groznicu, koja je obično manja od 38°C.

6. Opšti umor i slabost: Zbog gubitka tečnosti i elektrolita usled dijareje i povraćanja, možete osećati umor i slabost. Dehidracija je čest problem u ovakvim situacijama.

7. Gubitak apetita: Mnogi ljudi osećaju smanjen apetit tokom virusne infekcije, što može dodatno doprineti osećaju slabosti i umora.

8. Glavobolja: Zbog dehidracije i opšteg lošeg stanja organizma, glavobolja može biti prisutna i pogoršati simptome.

U većini slučajeva, simptomi virusnih stomačnih tegoba traju od nekoliko dana do nedelju dana i obično se povuku bez specifičnog lečenja.

Važno je ostati hidriran pijenjem puno tečnosti i, ako je potrebno, koristiti oralne rehidratacione rastvore kako biste nadoknadili izgubljene elektrolite.

Ako simptomi potraju duže od očekivanog, pogotovo ako dođe do visokih temperatura, intenzivnih bolova ili znakova dehidracije (kao što su suva usta, vrtoglavica ili smanjena količina urina), obratite se lekaru za dodatnu procenu i lečenje.

Komentari (0)
Loading