Konzumacija prerađenog i crvenog mesa može značajno povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Najnovija studija pokazuje da čak i dva komada šunke dnevno mogu povećati rizik za 15 procenata. Istraživanje, koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Kembridž i obuhvatilo dva miliona ljudi širom sveta, pruža najobuhvatnije dokaze o povezanosti crvenog mesa sa povećanim rizikom od dijabetesa, prenosi Gardijan.
Preko 400 miliona ljudi globalno pati od dijabetesa tipa 2, koji može dovesti do slepila, zatajenja bubrega, srčanih napada, moždanih udara i amputacija donjih ekstremiteta.
Rezultati studije naglašavaju važnost pravilne ishrane u prevenciji ovog oboljenja. Preporučuje se smanjenje konzumacije prerađenog mesa, kao i neprerađenog crvenog mesa.
Istraživači su utvrdili da konzumiranje 50 grama mesnih prerađevina, što odgovara oko dva komada šunke dnevno, povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 15 procenata u narednih deset godina. Takođe, konzumacija 100 grama neprerađenog crvenog mesa dnevno, što je otprilike jedna mala šnicla, povećava taj rizik za 10 procenata.
Ekspert sa Univerziteta Aston, Duejn Melor, savetuje umerenu konzumaciju mesa kako bi se smanjio rizik od dijabetesa tipa 2 i preporučuje ishranu bogatu povrćem, voćem, orašastim plodovima, semenkama, pasuljem i drugim vrstama sočiva.
"Osim toga, važno je redovno vežbati kako bi se dodatno smanjio rizik od razvoja dijabetesa tipa 2," tvrdi Melor.