Doktor Čubrilo otkrio značaj detoksikacije: Ova voćka čisti creva kao buldožer i ubrzava metabolizam

Slobodanka Ćorić Vesti 21.08.2024 12:43 0

Česta potreba za odlaskom u WC nije znak brzog metabolizma, već pokazuje da vaše telo ne vari hranu kako treba

doktor dejan čubrilo

Printscreen

Doktor Dejan Čubrilo je objasnio značaj pravilne detoksikacije i koje namirnice pomažu da poboljšamo funkciju creva.

"Uspešna detoksikacija znači da se creva iz 'minus faze' vrate u normalan rad. To podrazumeva barem jednu stolicu dnevno, i samo stolica se meri kao pokazatelj. Metabolizam je proces u kojem se ono što unesemo u telo pretvara u energiju – brz metabolizam omogućava efikasno pretvaranje, dok česta potreba za odlaskom u WC nije znak brzog metabolizma, već pokazuje da vaše telo ne vari hranu kako treba.

Jedna urma i jedna smokva mogu značajno pomoći u čišćenju creva. Potopite urmu ili smokvu u vodu i pojedite ih pred spavanje. Jedna smokva sat vremena pre spavanja može vas umiriti, očistiti creva i žuč, i obezbediti energiju koja će nahraniti vaše ćelije," objašnjava doktor Čubrilo u emisiji RTS Ordinacija.

Zašto je smokva tako korisna?

Smokve su bogate vrednim vitaminima i mikroelementima.

Sadrže vitamin B6, koji pomaže u proizvodnji serotonina, doprinoseći dobrom raspoloženju, kao i vitamine C, B1 i B9 (poznatu folnu kiselinu, koja je naročito važna za trudnice zbog svoje uloge u hematopoezi i izgradnji imuniteta).

Pored toga, smokve su bogate fosforom, kalijumom, kalcijumom, gvožđem, natrijumom i vlaknima. Po sadržaju minerala, smokve se mogu smatrati jednim od najboljih voća.

Za koje bolesti su smokve korisne?
Kardiolozi preporučuju konzumaciju najmanje 2-3 sveže smokve dnevno za lečenje i prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Smokve su takođe korisne za proširene vene, tromboflebitis i tromboemboliju.

Pored toga, smokve su korisne za poremećaje gastrointestinalnog trakta, deluju kao ekspektorans, diuretik i antiinflamatorno sredstvo.

Komentari (0)
Loading