Naučnici otkrivaju: Novi skup gena odgovoran je za važan proces u našem telu, na 2 stvari treba obratiti pažnju

Vesti 20.08.2024 16:23 0

Rezultati studije sugerišu da pacijenti sa urođenim greškama metabolizma takođe mogu imati imunološke nedostatke koji bi mogli da utiču na njihovu negu

naučnici

Shutterstock

Džefri Ratmel i Endru Paterson sa medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt, otkrili su novi skup metaboličkih gena koji su važni za funkcionisanje imunih ćelija.

Nasledne bolesti metabolizma i imuniteta imaju više zajedničkog nego što se ranije mislilo, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Science Immunology. Rezultati istraživanja ukazuju na novi set metaboličkih gena koji su važni za funkciju T ćelija imunog sistema i nude nove opcije koje bi mogle da poboljšaju negu pacijenata sa ovim poremećajima, piše Medical Express.

Studija je proučavala gene koji uzrokuju urođene greške u metabolizmu (poremećaji u procesu koji ćelije koriste za pretvaranje hrane u energiju) i urođene greške imuniteta (poremećaji koji utiču na funkciju imunog sistema). Ove retke i složene bolesti nisu u potpunosti shvaćene.

„Ranije je postojao samo mali broj gena koji su bili na obe liste bolesti, ali smo otkrili da se mnogo više njih preklapa“, rekao je dr Endru Paterson, koji je vodio studiju radeći sa Džefrijem Retmelom u Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt. ,,Naša studija je pokazala da veliki broj gena povezanih sa urođenim greškama metabolizma takođe može potencijalno uticati na funkciju T ćelija kada su mutirani", dodao je on.

geni

Shutterstock

 

Rezultati studije sugerišu da pacijenti sa urođenim greškama metabolizma takođe mogu imati imunološke nedostatke koji bi mogli da utiču na njihovu negu, i obrnuto, da metabolički defekti mogu doprineti simptomima kod pacijenata sa urođenim greškama imuniteta. 

„Postoji još mnogo toga što će biti potrebno proučiti, ali ove veze mogu ukazivati na različite terapije“, rekao je Ratmel, profesor imunobiologije i direktor Vanderbilt centra za imunobiologiju. 

Paterson i istraživački tim su koristili CRISPR pristup za uređivanje gena da otkriju urođene greške metaboličkih gena za imunološke defekte i urođene greške gena imuniteta za metaboličke defekte. Oni su dalje analizirali po jedan primer iz svakog skupa – jedan metabolički gen koji je imao imuni defekt; jedan imuni gen koji je imao metabolički defekt — da se bliže ispita mehanički uticaj.

medicina

Shutterstock

 

Sve u svemu, Ratmelov tim želi da otkrije kako metabolički putevi regulišu funkciju T ćelija, sa ciljem razvoja ciljanih terapija za imunološki posredovane poremećaje. 

„Postavili smo temelje za dalja istraživanja“, rekao je Paterson. „Dva primera koja smo detaljno proučavali ukazuju na novu biologiju i nove mehanizme, a postoje i stotine drugih gena koje smo identifikovali da analiziramo njihovu ulogu u funkciji T ćelija“, objasnio je on. 

,,Ako pokušavate da razumete veze između metabolizma i imuniteta, naša studija je mesto gde treba da počnete", rekao je Ratmel. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading