Ove grupe ljudi treba da izbegavaju lubenicu: Moguće ozbiljne posledice po zdravlje

Slobodanka Ćorić Vesti 19.08.2024 15:25 0

Važno je napomenuti da ne mogu svi uživati u lubenicama bez posledica

lubenice

Shutterstock

Tokom letnjih vrućina, mnogi s uživanjem biraju lubenice kao osvežavajući izbor. Ovi sočni plodovi su odlični za gašenje žeđi, jer se sastoje od čak 90 posto vode, što ih čini idealnim za hidrataciju organizma.

Osim što su bogate vitaminom C koji jača imunitet, lubenice sadrže i vitamin A, koji povoljno utiče na kožu i oči. Takođe, magnezijum i kalijum koje sadrže pomažu u pravilnom funkcionisanju mišićnog i nervnog sistema, piše essanews.

Međutim, važno je napomenuti da ne mogu svi uživati u lubenicama bez posledica. Osobe koje su alergične na ovo voće ili se bore s određenim bolestima trebale bi biti oprezne.

Osobe sa dijabetesom treba da konzumiraju lubenice umereno. Iako imaju nizak glikemijski indeks (GI), njihovo glikemijsko opterećenje – koje uzima u obzir i GI i količinu ugljenih hidrata u porciji – je visoko. Zbog toga je važno da se lubenice uključe u uravnoteženu ishranu, uzimajući u obzir ukupni unos ugljenih hidrata, kako bi se izbegli opasni skokovi šećera u krvi.

Takođe, osobe sa intolerancijom na fruktozu koje imaju problema sa varenjem ovog šećera trebaju ograničiti unos većih količina lubenice. U suprotnom, mogu se suočiti s neprijatnim probavnim simptomima kao što su bolovi u stomaku, nadutost, mučnina ili proliv.

Iako lubenica, koja se sastoji od 90 posto vode, pruža izvanrednu hidrataciju, osobe sa bubrežnim bolestima treba da budu pažljive. Kalijum koji se nalazi u lubenici može biti teško eliminisati za obolele bubrege, što može dovesti do hiperkalijemije i, u najgorim slučajevima, srčanog zastoja.

Pored toga, lubenice su bogate likopenom, snažnim antioksidansom, koji može imati interakciju s alkoholom i dodatno opteretiti jetru. Stoga, i osobe koje prekomerno konzumiraju alkohol treba da budu pažljive sa unosom lubenica.

 

Komentari (0)
Loading