Poznati glumac otkriva kako mu je teška bolest promenila život: "Zaražen sam jer igla nije bila dezinfikovana i danas osećam posledice"

Slobodanka Ćorić Vesti 15.08.2024 12:43 0

Oko dva meseca kasnije, dobio je žuticu i, budući da nije imao drugi krvni kontakt osim te revakcine, zaključeno je da je to uzrok zaraze

hepatitis

Alo/ Vladimir Marković

Aleksandar Srećković Kubura (51) otkrio je da je u svojoj 13. godini, tokom vakcinacije, zaražen hepatitisom B.

Glumac, rodom iz Kraljeva, prisetio se da je tokom školovanja revakcinacija rađena starim iglama koje su se pre upotrebe dezinfikovale plamenom. Međutim, igla koja je korišćena za njegovu vakcinaciju nije bila dezinfikovana.

"U trinaestoj godini, u sedmom razredu osnovne škole, prilikom revakcinacije koju smo svi đaci primili, desilo se da se moja prva vakcina nije primila, pa sam morao da primim novu dozu. Tokom te revakcine, igla kojom sam bio vakcinisan nije bila dezinfikovana, što je rezultiralo time da sam se zarazio hepatitisom B," ispričao je Aleksandar.

Glumac je dodao da zbog gužve prilikom vakcinacije, igla nije dezinfikovana (kako se to nekada radilo plamenom), te je on zaražen hepatitisom B. Oko dva meseca kasnije, dobio je žuticu i, budući da nije imao drugi krvni kontakt osim te revakcine, zaključeno je da je to uzrok zaraze. Nakon njega, igla je dezinfikovana, tako da njegov prijatelj nije bio zaražen, ali je on bio.

Aleksandar je podelio da se od tada boji igala. "Ne, igla sama po sebi nije opasna, već ono što je na njoj ili u njoj. Danas su stvari drugačije, i nikada ne bih dozvolio da se koristi igla koja nije otvorena iz fabričkog pakovanja," rekao je glumac i dodao da uprkos lošem iskustvu, nije imao straha pri vakcinaciji svoje dece.

"Moja deca su redovno i potpuno vakcinisana, jer verujem u vakcine, iako imam loše iskustvo," naglasio je.

Nakon zaraze hepatitisom B, Aleksandar Srećković Kubura uspeo je da se oporavi, iako su posledice i dalje prisutne. "Više nemam velike posledice, jetra je oporavljena, ali imam manjih problema sa zglobovima koji su podsetnik na to iskustvo. Jedino što ne smem da dajem krv, što mi je žao jer bih mogao ugroziti zdravlje osobe koja bi tu krv primila."

Komentari (0)
Loading