Majmunske boginje alarmiraju svet: SZO otkrila na koje simptome treba obratiti pažnju

Vesti 15.08.2024 12:13 0

Od početka ove godine u Africi je prijavljeno više od 17.000 slučajeva zaraze majmunskim boginjama i 517 smrtnih slučajeva

boginje

Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je majmunske boginje globalnom javnozdravstvenom krizom po drugi put u dve godine u sredu nakon što se virusna bolest iz Demokratske Republike Kongo proširila na susedne zemlje.

Majmunske boginje se mogu preneti bliskim kontaktom. U retkim slučajevima su smrtonosni i uglavnom su blagi. Oni izazivaju simptome slične gripu i gnojne lezije na telu.

Označavanje bolesti kao „krize javnog zdravlja od međunarodnog značaja“, najvišeg nivoa upozorenja SZO, može ubrzati istraživanje, finansiranje i mere javnog zdravlja i međunarodnu saradnju u kontroli bolesti.

dete

Shutterstock

 

Bolest je počela da se širi u Kongu u obliku endemskog soja poznatog kao "klad I". Ali izgleda da se nova varijanta ,,clade Ib" lakše širi bliskim kontaktom, uključujući seksualni kontakt. Bolest se iz Konga proširila na susedne zemlje, uključujući Burundi, Keniju, Ruandu i Ugandu, što je izazvalo odgovor SZO.

„Jasno je da je koordinisan međunarodni odgovor neophodan za zaustavljanje ovih epidemija i spasavanje života“, rekao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

boginje

Shutterstock

 

Od početka ove godine u Africi je prijavljeno više od 17.000 slučajeva zaraze majmunskim boginjama i 517 smrtnih slučajeva, što je povećanje od 160 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštili su Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Ukupno 13 zemalja je zabeležilo slučajeve infekcije.

Druga varijanta virusa, ,,clade IIb", proširila se svetom 2022. godine, uglavnom s***ualnim kontaktom između muškaraca, što je dovelo do toga da SZO tada proglasi krizu javnog zdravlja koja je trajala 10 meseci. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading