Birate nektarine ili breskve: Evo koje voće ima više vitamina i minerala

Slobodanka Ćorić Vesti 13.08.2024 16:30 0

bilo da se odlučite za breskve ili nektarine, oba voća su ukusna i nutritivno bogata opcija za obogaćivanje vaše ishrane

breskve

Shutterstock

Kada je reč o voću koje pruža osveženje i brojne zdravstvene prednosti tokom letnjih meseci, breskve i nektarine često su među prvima na listi. Iako su breskve i nektarine slične, sa samo nekoliko razlika u izgledu, njihova nutritivna vrednost može se razlikovati. Da bismo razumeli koje od ova dva voća je zdravije, potrebno je razmotriti njihove nutritivne karakteristike, zdravstvene benefite i moguće prednosti.

Breskve

Breskve su sočno voće koje je poznato po svom blago kiselkastom ukusu i mekanom mesu. One su odličan izvor vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema, kao i vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju i kože. Pored toga, breskve su bogate vlaknima, što može pomoći u regulaciji probave i održavanju zdrave telesne mase. Takođe, sadrže brojne antioksidante, kao što su polifenoli, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Breskve su takođe niskokalorične i prirodno zaslađene, što ih čini sjajnim izborom za one koji pokušavaju da kontrolišu unos šećera i kalorija. Mineralni sadržaj breskvi uključuje kalijum, koji je važan za regulaciju krvnog pritiska i ravnotežu tečnosti u telu.

Nektarine

Nektarine su slične breskvama, ali se razlikuju po glatkoj koži i nešto intenzivnijem ukusu. Kao i breskve, nektarine su bogate vitaminom C, vitaminom A i vlaknima. Pored toga, one su izuzetno bogate beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A i pomaže u očuvanju zdravlja očiju i kože. Nektarine takođe sadrže značajnu količinu vitamina K, koji je važan za koagulaciju krvi i zdravlje kostiju.

Jedan od važnih nutrijenata koji se nalazi u nektarinama je lutein, antioksidant koji je poznat po svojoj ulozi u očuvanju zdravlja očiju. Nektarine su takođe niskokalorične i sadrže minimalne količine natrijuma, što ih čini korisnim za kontrolu krvnog pritiska.

Koje voće je zdravije?

Oba voća nude brojne zdravstvene prednosti, ali izbor između njih može zavisiti od vaših specifičnih nutritivnih potreba i preferencija. Ako vam je prioritet unos vlakana i vitamina C, oba voća su odličan izbor. Međutim, ako tražite dodatne antioksidante i beta-karoten, nektarine mogu imati malu prednost zbog njihove koncentracije ovih nutrijenata.

Važno je napomenuti da je najzdraviji izbor konzumirati različite vrste voća u okviru uravnotežene ishrane. Uključivanje breskvi i nektarina u vašu prehranu može vam pomoći da obezbedite raznovrsne hranljive materije koje su ključne za zdravlje i dobrobit. Na kraju, bilo da se odlučite za breskve ili nektarine, oba voća su ukusna i nutritivno bogata opcija za obogaćivanje vaše ishrane.

Komentari (0)
Loading