Ne smete da jedete orahe ako imate ove zdravstvene probleme: Hitno ih izbacite iz ishrane

Nedeljko Tišanović Vesti 13.08.2024 09:57 0

Morate obratiti pažnju!

orah

Shutterstock/Orahovo ulje

Lekari se slažu da su orasi jako korisni za naš organizam, ističući da su bogati alfa-linolenskom kiselinom (ALA) - vrstom esencijalne omega-3 masne kiseline - i da imaju protivupalno dejstvo.

Konzumacija oraha podržava zdravlje nekoliko sistema u vašem telu, uključujući kardiovaskularni, gastrointestinalni i endokrini sistem. Orasi doprinose zdravlju creva i mozga, a čini se da njihova protivupalna sposobnost takođe smanjuje rizik od raka —  kaže nefrolog dr. Chidozie Odigwe za Parade.

Doktorka za lečenje od gojaznosti, dr Dženi Stanford, naglašava da omega-3 masne kiseline u orasima mogu poboljšati nivo holesterola, a antioksidansi mogu smanjiti oksidativni stres. Takođe dodaje da orasi sadrže vlakna i doprinose kognitivnim funkcijama.

Međutim, orasi mogu biti opasni za određenu populaciju - onu koja obuhvata otprilike jednog od sedam odraslih ljudi.

Reč je o osobama sa bolestima bubrega.

Znaci bolesti bubrega uključuju učestalo mokrenje, suvu kožu, krvav ili penušav urin, grčeve u mišićima i otečene noge. Ako primetite ove simptome, važno je da što pre posetite lekara. On može uraditi analize krvi i urina, što je jedini način da saznate da li imate bolest bubrega, prema dr. Odigveu.

Orasi su bogati nutrijentima koji mogu biti toksični ako se konzumiraju u velikim količinama: fosforom i kalijumom.

Čak i ako se ne jedu u velikim količinama, bubrezi osoba sa hroničnom bubrežnom bolešću (HBB) ne mogu dobro da obrade kalijum i fosfor, što predstavlja problem.

—  Ključna stvar je da bubrezi pomažu u održavanju nivoa fosfora i kalijuma pod kontrolom. Međutim, pacijenti sa uznapredovalom hroničnom bubrežnom bolešću nažalost nemaju tu privilegiju, zbog čega su u visokom riziku od previsokih nivoa ova dva elementa —  objašnjava dr. Odigve.

No, to je samo jedna od briga.

—  Orasi, kao i bademi, takođe sadrže oksalate koji mogu izazvati bubrežne kamence ako se jedu u velikim količinama. Pacijenti sa hroničnom bubrežnom bolešću treba da obrate pažnju na svoju ishranu kako bi kontrolisali svoju bolest —  napominje dr. Stanford.

Ipak, osim ove specifične grupe ljudi, orasi su pametan međuobrok ili dodatak salati. Dr. Odigve ih preporučuje svima ostalima jer su koristi oraha "ogromne", piše Index.

 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading