Obratite pažnju: Ova vrsta mršavljenja može vam zapravo skratiti životni vek

Slobodanka Ćorić Vesti 12.08.2024 11:00 0

Zdrav održivi gubitak težine i dalje može biti prikladan za neke osobe starije od 60 godina, u zavisnosti od težine osobe i mera koje preduzima

Obratite pažnju: Ova vrsta mršavljenja može vam zapravo skratiti životni vek

Shutterstock

Gubitak težine je, sasvim jasno, neutralan termin koji je pretvoren u nešto što prenosi dobar ili poželjan ishod. Međutim, to nije uvek slučaj.

Nova studija objavljena u Journal of Gerontology: Medical Sciences otkrila je da su žene koje su održavale svoju težinu kako stare imale veću verovatnoću da će doživeti izuzetnu dugovečnost. Nasuprot tome, žene koje su smršale - namerno ili ne - nakon 60. godine imale su manje šanse da dostignu taj prag.

Istraživači su pratili 54.437 žena (koje su deo Inicijative za zdravlje žena) u uzrastu od 61 do 71 godine tokom 10 godina, istražujući vezu između gubitka težine i verovatnoće dostizanja 90, 95 i 100 godina.

Gubitak težine definisan je kao gubitak od 5 posto ili više telesne mase na početku studije.

Takođe, istraživali su razliku između onih koji su namerno pokušali da smršaju i onih kod kojih je gubitak težine bio nenamern. Težine su merene na početku studije, a zatim tri i 10 godina kasnije.

Na kraju studije, 56 posto žena je navršilo najmanje 90 godina. One koje su održale stabilnu težinu imale su 1,2 do 2 puta veću verovatnoću da će doživeti kasnu starost od 90 do 100 godina.

Kod trogodišnjeg praćenja, žene koje su smršale, iz bilo kog razloga, imale su 33 posto manje šanse da dožive 90. godinu (ovaj rizik se povećao na 35 posto i 38 posto za dostizanje 95. i 100. godine).

Žene koje su doživele nenamerni gubitak težine tokom ove tri godine imale su 51 posto manje šanse da navrše 90 godina.

Povećanje telesne težine nije značajno povezano sa razlikama u dugovečnosti. Opšti zaključak studije je da održavanje stabilne težine pomaže u postizanju dugovečnosti.

Međutim, važno je napomenuti da ova studija nije bila rasno raznolika i da su većina učesnica imale indeks telesne mase (BMI) u kategoriji zdravih ili gojaznih.

Složeno je utvrditi koja je idealna težina (ili trend težine koji treba pratiti) za najduži i najzdraviji život. Poznato je da višak kilograma – posebno višak masnoće – predstavlja faktor rizika za mnoge bolesti koje mogu skratiti životni vek.

Dakle, gubitak težine, čak i u kasnijim godinama, može biti koristan kada se vodi sa zdravstvenim radnikom za osobe sa BMI iznad 30 (klasifikovano kao gojaznost).

Sistematski pregled i metaanaliza iz 2017. godine objavljena u BMJ procenila je 54 randomizirana kontrolisana ispitivanja koja su proučavala uticaj dijetetskih intervencija usmerenih na gubitak težine i rizik od smrti kod ljudi sa BMI od 30 ili više.

Rezultati su pokazali da su intervencije za gubitak težine smanjile rizik od smrtnosti od svih uzroka za čak 18 posto.

Zdrav održivi gubitak težine i dalje može biti prikladan za neke osobe starije od 60 godina, u zavisnosti od težine osobe i mera koje preduzima. Međutim, važno je razgovarati sa zdravstvenim radnikom za personalizovane smernice.

Komentari (0)
Loading