Od mršavljenja do poboljšanja probave: Ovako izgleda najzdraviji doručak na svetu

Slobodanka Ćorić Vesti 12.08.2024 07:44 0

Brza i jednostavna za pripremu, sa blagim i prijatnim ukusom, palenta vas zasiti bez osećaja težine u stomaku

Od mršavljenja do poboljšanja probave: Ovako izgleda najzdraviji doručak na svetu

Shutterstock

Lako i brzo pripremna, palenta pruža brojne zdravstvene benefite za početak dana.

Palenta je odličan izbor za doručak jer je lagana, daje energiju i osećaj sitosti, što vam pomaže da izdržite naporan dan. Iako je nekada bila česta na trpezama, sada je pomalo zaboravljena, ali nikad nije kasno da je ponovo uvrstite u svoj jelovnik.

Ova hranljiva namirnica pravi se od kukuruznog griza, a dostupna je u različitim pakovanjima i može se pripremiti na mnogo načina. Kukuruzno brašno ili griz pozitivno utiču na zdravlje, a palenta je posebno pogodna za osobe sa preosetljivošću na gluten, jer ga ne sadrži. Pored toga, palenta je zasitna i preporučuje se svim uzrastima.

Palenta je bogata prirodnim mastima, karotenoidima, koji poboljšavaju funkcionisanje creva. Kukuruz takođe sadrži značajne količine fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Sa niskim kalorijskim sadržajem, palenta je odličan izbor za mršavljenje. Brza i jednostavna za pripremu, sa blagim i prijatnim ukusom, palenta vas zasiti bez osećaja težine u stomaku.

Preporučuje se konzumacija palente barem jednom nedeljno jer čisti creva, ubrzava metabolizam i predstavlja zdraviju alternativu pekarskim proizvodima. Priprema traje samo 5 minuta:

Za jednu porciju, prokuvajte 2 dl vode, dodajte kašiku soli i kašiku masti ili ulja. Kada voda provri, sklonite je s vatre i dodajte dve i po kašike palente. Mešajte na laganoj vatri 2-3 minuta. Palenti možete dodati sir, kajmak, laneno seme, semenke suncokreta, ajvar ili je preliti toplim mlekom.

Komentari (0)
Loading