Ovo je spas na velikim vrućinama: Nutricionista otkriva koje namirnice i piće treba konzumirati na visokim temperaturama

Tatjana Badarević Vesti 10.08.2024 10:04 0

Nutricionistkinja je otkrila koji su napici i hrana dobri za održavanje hidratacije tokom velikih vrućina.

vrućina

Shutterstock

 

Održavanje hidratacije tokom leta oduvek je bilo važno, ali je još važnije kad temperature rastu do rekordnih visina, piše CNBC.

Kako biste održali elektrolite na normalnom nivou, postoji sedam elemenata koje biste trebali uključiti u hranu i piće koje konzumirate, u umerenim količinama, rekli su u klinici Cleveland, a to su: magnezijum, natrijum, kalcijum, kalijum, fosfat, hlorid i bikarbonat.

"Voda za piće je najbolji način da se hidriramo, ali kada se voda filtrira, može izgubiti neke od svojih zdravih minerala", rekla je nutricionistkinja Nikol Antes.

Ona je preporučila dodavanje kapi minerala u tragovima koji uključuju minerale poput natrijuma, kalijuma i magnezijuma kako biste povećali dobrobiti koje imate od vode za piće. Takođe, možete kupiti mineralnu vodu.

Nutricionistkinja je, takođe, otkrila i koji su napici i hrana dobri za održavanje hidratacije.

žena

Shutterstock

 

 

Šest pića i namirnica za održavanje hidratacije

"Posegnite za namirnicama koje su prirodno bogate mineralima", rekla je Antes.

1. Kokosova voda

Kokosova voda je prirodno bogata kalijumom. Nutricionistkinja je upozorila da "vodite računa o tome odakle nabavljate kokosovu vodu, jer ovih dana mnoge od njih imaju dodatni šećer ili različite vrste aroma".

2. Sok od aloe vere

"Iako nije tako popularan, sok od aloe vere odličan je napitak bogat mineralima, bogat vitaminom C. Obično ima prilično malo šećera. No, takođe je važno obratiti pažnju na udeo dodatog šećera", rekla je Antes.

3. Tamno lisnato povrće

Lisnato povrće ima visok sadržaj vode, posebno zelena salata koja je više od 90 posto vode, navodi se WebMD.com.

4. Celer

Celer se sastoji od oko 95 posto vode i bogat je magnezijumom, kalijem i fosforom.

5. Krastavac

Krastavac se sastoji od oko 95 posto vode i sadrži značajnu količinu fosfora, kalijuma i magnezijuma, kao i vitamine B i C.

6. Agrumi

"Voće poput limuna i limete stvarno je bogato prirodnim elektrolitima", rekla je Antes.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading