Omiljena letnja obuća nije dobar izbor za zdravlje nogu: Evo u kojim situacijama se ne preporučuje nošenje japanki

Tatjana Badarević Vesti 07.08.2024 08:03 0

Japanke su neizostavan deo letnje garderobe. Međutim, iako japanke nude praktičnost i udobnost, nije ih preporučljivo nositi svakodnevno.

Japanke

Shutterstock

 

Iako povremeno nošenje japanki možda neće predstavljati veliki zdravstveni rizik, važno je nositi ih umereno. Ako prečesto nosite japanke, sigurno ste barem jednom požalili... S vremenom, japanke mogu promeniti način na koji hodate i doprineti problemima poput upale mišića potkolenice. Japanke su prikladne za kratkotrajnu, ležernu upotrebu - na primer, ako treba da izađete napolje po novine ili do plaže.  Ako morate da birate između japanki i bosih nogu, bilo kakva obuća je sigurniji izbor. Nošenje japanki u javnim tuševima, poput onih u teretanama ili studentskim domovima, takođe može pomoći u zaštiti vaših stopala od uobičajenih infekcija.

Kada biste trebali da izbegavate japanke?

Japanke vas mogu pokriti u određenim situacijama, ali u drugim okolnostima potrebna je čvršća obuća. Ne nosite ih ako ćete dugo hodati. Njihove tanke, slabe podloge ne pružaju podršku za stopala ili amortizaciju pete. Nakon hodanja u japankama, verovatno ćete primetiti bol u stopalima, gotovo kao da ste hodali bosi. Nemojte se baviti sportom u japankama! Verovatno ćete teško trčati i skakati u japankama. Čak i ako uspete zadržati obuću i udariti loptu, mogli biste se jako povrediti.

japanke

Shutterstock

 

 

Vožnja automobila

Kako piše healthline.com, možda biste trebali skinuti japanke pre nego što sednete za volan. Tanke japanke mogu se saviti i zaglaviti ispod pedala, otežavajući zaustavljanje automobila na vreme. Kada vozite automobil, čak i sekunda kašnjenja može uzrokovati nesreću. Nošenje obuće sa zatvorenim petama uopšteno je najsigurnija opcija.

Kako japanke mogu oštetiti stopala?

Previše vremena u japankama može doprineti brojnim problemima s nogama i stopalima, kao na primer – žuljeve. Ako su vam stopala znojna ili mokra, vlaga i trenje mogu stvoriti savršeni recept za žuljeve. Žuljevi između prstiju mogu biti teški za lečenje. Vaši prsti prirodno se trljaju jedan o drugi dok hodate. Ako vam se žuljevi stalno otvaraju, trebaće puno vremena da zacele. Sledeće na listi je - bol u peti. Vaši prsti treba da se savijaju da bi zadržali obuću. To može uzrokovati rastezanje ligamenta. Bez potpore, vaše stopalo se više spljošti kada stanete. To takođe može uzrokovati rastezanje ligamenta. Zatim, uganuće zgloba. Ovo verovatno ne treba dodatno objašnjavati, jer japanke nisu obuća koja daje bilo kakvu potporu stopalu ni zglobovima.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading