Zbog brzog načina života, svi su skoloni da preskoče doručak, a ni ne znaju da je on tako važan obrok u danu, te je zato preporučljivo da se nikako ne preskače.
Endokrinolog dr Luiza Napiorkovska u svojoj objavi na Instagramu jasno je napisala zašto konstantno preskakanje doručka može biti štetno za naš organizam.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
— Nedostatak doručka dovodi do povećanja nivoa insulina i otpornosti na insulin, a to uzrokuje nakupljanje masnog tkiva oko stomaka i abdominalne gojaznosti. Takođe, visoke koncentracije insulina mogu negativno da utiču na koncentraciju i pažnju — piše u objavi lekarke.
U časopisu Diabetes Care je 2015. objavljeno istraživanje u kojem je navedeno da su osobe s dijabetesom tipa 2 mogu da imaju ozbiljne probleme ukoliko preskače sa zdravljem jer može dovesti do povećanja glukoze tokom dana.
Prof. Danijela Jakubović sa Univerziteta u Tel Avivu je za Life Line Screening naglasila zbog čega je još opasno preskakanje doručka.
— Mogli smo pretpostaviti da preskakanje doručka kod dijabetičara nije zdravo, ali nas je iznenadilo koliko se metabolizam glukoze pogoršao kod pacijenata samo zato što nisu jeli — rekla je Danijela koja je dodala da kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 preskakanje doručka dovodi do pogoršanja funkcije beta stanica i povećanja nivoa glukoze u krvi — piše Net.hr.
Bonus video: