Ovaj simptom infarkta skoro svi ignorišu: Ako osetite ovaj ukus u ustima, obavezno kod lekara

Jelena Vukelić Vesti 03.08.2024 08:29 0

Istraživanja su dokazala da svakog dana raste brojka ljudi koji dožive srčani udar, koji se od 16 do pacijenata završi fatalnim ishodom.

ukus u ustima

Shutterstock

Infarkt srca nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz krvne sudove srca koji snabdevaju krvlju srčani mišić, a simptomi koji ukazuju da ste u riziku od ovog opasnog stanja variraju kod muškaraca i žena. Stezanje u grudima propraćeno mučninom, je jedan veoma poznat simptom svima, ali postoje i neki manje očigledni koji upozoravaju na opasnost. 

Jedan od njih je, neobičan ukus u ustima. To je znak koji može da ukaže na probleme sa kardiovaskularnim sistemom i predstavlja jedan od predznaka infarkta.

Očigledan znak infarka je naravno, oštar bol u grudima, ali Doktor Mark Perlrot iz Britanske fondacije za srce je primetio da simptomi srčanog udara mogu da uključuju gorušicu koja uzrokuje zadah i metalni ukus u ustima. 

Leptirići u stomaku, tj. nervozan stomak, takođe može da bude jedan od znakova. Isto tako, predznaci srčanog udara su:

osećaj pritiska u grudnom košu koji se javlja periodično,
nelagoda u gornjim udovima,
otežano disanje,
letargija,
umor,
vrtoglavica.

Specijalisti britanske organizacije "British Heart Foundation" savetuju pacijentima da pre dolaska hitne pokušaju da se umire i uzmu 300 miligrama aspirina.

Komentari (0)
Loading