U Americi ga plaćaju kao suvo zlato, a uspeva u Srbiji: Ovo povrće za koje su naše bake govorile da se u "krv stvara" je riznica vitamina i minerala

Slobodanka Ćorić Vesti 01.08.2024 12:31 0

Iako siromašan kalorijama, bogat je vitaminima i mineralima, ali još uvek nije dobio toliku pažnju kao kelj, kupus, blitva ili spanać

kupus

Shutterstock

Starinsko mediteransko povrće, raštan, postalo je globalno popularno, što potvrđuje i prestižni Njujork tajms koji ga je uvrstio među najzdravije i najskuplje namirnice. Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i lekovitih svojstava, obožavaoci su spremni da za njega plate i do sto dolara.

U prošlosti, stari Egipćani i Grci raštan su smatrali svetom biljkom sa čudotvornim osobinama. Danas, raštan je prepoznat kao jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Iako siromašan kalorijama, bogat je vitaminima i mineralima, ali još uvek nije dobio toliku pažnju kao kelj, kupus, blitva ili spanać.

Osim za probavu, raštan je odličan saveznik i u borbi protiv mnogih bolesti. Smanjuje rizik od bolesti srca, poboljšava zdravlje očiju, jača kosti, obiluje folnom kiselinom pa se preporučuje i trudnicama.

Kuvajte je na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte je prekuvati kako ne bi izgubila važne nutrijente i postala gorka, a osim supe, variva i sl., možete pripremiti i sarmu s listovima raštana. Za ovo jelo birajte mlade listove.

Jedan od ključnih sastojaka raštana je flavonoid maempferol. Istraživanja su pokazala da žene koje unose veće količine maempferola imaju 40% manji rizik od raka jajnika. Pored raštana, maempferol se nalazi i u zelenom čaju, luku, brokoliju, praziluku, spanaću i borovnicama.

Preporučuje se konzumacija raštana 3 do 5 puta nedeljno. Da biste izvukli maksimalnu korist, dovoljno je da ga skuvate 5–10 minuta i začinite morskom solju, maslinovim uljem, limunom, a možete dodati i beli luk i biber.

Raštan je bogat karotenoidima, poput luteina i zeaksantina, koji štite oči od oštećenja uzrokovanog UV zracima i smanjuju rizik od katarakte. Takođe, sadrži vitamine A, C, B6, kao i magnezijum, celulozu, kalcijum i bakar, čineći ga pravim superherojem zdrave hrane.

Pre nego što ga konzumirate, listove treba oprati pod mlazom hladne vode, izbegavajući natapanje kako bi se sačuvali vitamini rastvorljivi u vodi. U frižideru može ostati svež do pet dana ako je pravilno upakovan u prozirnu foliju sa što manje vazduha, sprečavajući tako uvenuće i gubitak hranljivih sastojaka.

Komentari (0)
Loading