Endokrinolog otkriva najveću jutarnju grešku: Zbog ovoga na stomak lepi salo, a dijabetes "kuca na vrata"

Slobodanka Ćorić Vesti 01.08.2024 07:31 0

Ova jutarnja navika jednako je opasna za decu i za odrasle

doktorka

Shutterstock

Jutro je ključno doba dana, ali zbog brojnih obaveza često zaboravljamo doručak, što može biti ozbiljna greška. Stručnjaci upozoravaju da preskakanje doručka može dovesti do nagomilavanja masnog tkiva oko stomaka, što je posebno opasno za decu i tinejdžere. Dijabetolog i endokrinolog dr Luiza Napiorkovska objašnjava da nedostatak doručka povećava koncentraciju insulina i pogoršava insulinsku rezistenciju, što može izazvati abdominalnu gojaznost. Osim toga, visoke koncentracije insulina mogu negativno uticati na koncentraciju i pažnju.

Insulinska rezistencija se može javiti zbog gojaznosti, starenja i nedostatka fizičke aktivnosti, a ponekad su uzroci i Kušingov sindrom ili hemohromatoza. Preskakanje doručka nije dobro ni za odrasle, jer može povećati rizik od gojaznosti i srčanih bolesti.

Studija iz 2015. godine objavljena u časopisu Diabetes Care pokazuje da pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji preskoče doručak imaju veći rizik od skokova nivoa glukoze tokom dana, što može biti veoma opasno za zdravlje. Prof. Danijela Jakubović sa Univerziteta u Tel Avivu napominje da preskakanje doručka kod dijabetičara pogoršava funkciju beta ćelija i povećava nivo glukoze u krvi.

Komentari (0)
Loading