Komarci izujedali četvorogodišnjaka: Letovanje u Crnoj Gori pretvoreno u pakao zbog opasne infekcije

Slobodanka Ćorić Vesti 31.07.2024 07:15 0

Počeo je da ima temperaturu, a rane od uboda su se širile, bile su bolne i izgledale su kao kraste od velikih boginja

privatna arhiva

Privatna arhiva

Porodici iz Srbije letovanje u Crnoj Gori pretvorilo se u pravu noćnu moru zbog naizgled bezopasnog ujeda komarca. Ujed je, nakon nekoliko dana, izazvao velike rane kod četvorogodišnjeg dečaka.

Dečaka su komarci ujeli na više mesta. Nakon toga, pojavila se povišena temperatura, a ubrzo su se otvorile rane na mestima uboda.

Komarci mogu preneti različite bolesti poput malarije, denga groznice, groznice Zapadnog Nila, zika virusa i žute groznice. Takođe, zaražene ženke komaraca mogu preneti parazite, bakterije i druge viruse.

komarci

Shutterstock

 

Nažalost, upravo je to i zadesilo dečaka iz Srbije koji je, zbog ujeda komarca, dobio stafilokoke.

– Bili smo na odmoru u Crnoj Gori, gde su ga komarci izujedali. Počeo je da ima temperaturu, a rane od uboda su se širile, bile su bolne i izgledale su kao kraste od velikih boginja! Odvela sam ga kod lekara, koji je rekao da sumnja da je infekcija nastala od ujeda komarca, ali nije mogao da precizira o kojoj vrsti komarca se radi. Skraćivali smo odmor i vratili se u Beograd jer me je ovo uplašilo – ispričala je vidno uzrujana majka, prenosi Kurir.

– Odvela sam ga i ovde kod lekara, koji je potvrdio da je infekcija nastala od ujeda. Nalaz brisa sa inficiranih rana pokazao je da je reč o stafilokokama. Prepisani su mu antibiotici za pijenje i antibiotska krema za maženje – dodaje majka.

Specijalista opšte prakse, dr Radmila Šehić, objašnjava da zaraženi komarci mogu preneti razne parazite, viruse i bakterije, i da je važno reagovati odmah kada se primete simptomi.

– Zaraženi komarci, tačnije ženke, mogu preneti parazite, viruse i bakterije, iako je to ređe. Inkubacija traje nekoliko dana i simptomi obično počinju jakom glavoboljom, mučninom, porastom temperature i osipom. Rijetko se mogu javiti ozbiljne komplikacije poput meningitisa, upale moždanih ovojnica ili upale mozga. Ključno je da se osoba odmah obrati lekaru ako primeti simptome – ističe dr Šehić.

Pedijatar dr Saša Milićević dodaje da komarci mogu biti zaraženi stafilokokom ili streptokokom.

– Komarci imaju komponentu u pljuvački koja uzrokuje otok i svrab, što kod dece može dovesti do čeprkanja mesta uboda. Deca često sami izazovu infekciju čeprkanjem, jer stafilokok lako prelazi sa ruku i noktiju na ranu. Takođe, stafilokok može biti prisutan na površini kože. Svaka od tih varijanti može izazvati infekciju, pa je važno lečiti je antibioticima, antibiotskim mastima i antiseptičkim sredstvima. Najčešće se dešava da deca prenesu stafilokoke na ranu čeprkanjem – objašnjava dr Milićević.

Simptomi stafilokoke mogu uključivati:Crvenilo, otok, svrab ili bol, povišenu temperaturu, uznemirenost, smanjen apetit

Komentari (0)
Loading