Po telu se šire kraste: Devojke su pokupile infekciju dok su letovale na Jadranu

Slobodanka Ćorić Vesti 29.07.2024 07:49 0

Češća je pojava kod dece, ali odrasli takođe mogu razviti ovu infekciju, posebno ako imaju oslabljeni imunitet ili oštećenja na koži

pečenje

Printscreen/Facebook

„Bila sam na odmoru s prijateljicama i na plaži smo primetile neku crvenu tačkicu na usni. Prvo sam mislila da je herpes, jer mi često izbije kad mi padne imunitet.

Međutim, po povratku kući ta tačkica je počela da se širi i prerastao je u plikčiće sa vodom.

– Lepo sam sve dezinfikovala i namazala mast za rane, ali ništa nije pomagalo,“ priča Splićanka kojoj će ovaj vikend sigurno ostati u gorkom sećanju.

Odmah je, kaže, otišla kod doktorke, koja joj je rekla da se radi o „slatkim krastama“ i prepisala joj antibiotsku mast i antibiotik.

– Rekla mi je da su to slatke kraste ili impetigo, kod odraslih bakterijska infekcija kože koja je najčešće uzrokovana bakterijama Staphylococcus aureus ili Streptococcus pyogenes. Češća je pojava kod dece, ali odrasli takođe mogu razviti ovu infekciju, posebno ako imaju oslabljeni imunitet ili oštećenja na koži. Letnji uslovi su idealni za rast i širenje bakterija, vrućina i vlaga mogu povećati znojenje, što može iritirati kožu i stvoriti povoljne uslove za infekciju. Iskreno ne znam je li do posteljine u apartmanu, do mora… – rekla je i dodala kako su joj u apoteci rekli da ovo nije prvi slučaj ovog leta i kako im stalno dolaze ljudi s istim upitom.

Dodala je kako su i njene prijateljice naknadno razvile iste simptome.

– Meni su kraste na bradi i telu, drugoj prijateljici oko usne, trećoj leđa… Dobila sam i temperaturu i sve me svrbi,“ kaže čitateljka.

– Reč je o Stafilodermiji ili Streptokodermiji izazvanoj spomenutim bakterijama koja je leti vrlo česta i zna da se javlja u malim „epidemijama“. Kako se lako širi, tako da sam i ove godine u ordinaciji imala dosta pacijenata s tim problemom,“ odgovara mr. sc. dr Gordana Bubičić-Bajek, dermatovenerolog iz Zadra na informaciju da je na području Splita ove godine zabeležen dosta veliki broj slučajeva „slatkih krasti“.

Kaže kako se infekcija najčešće javlja kod dece, obično na koži oko usta i nosa, odnosno na licu, ali može se javiti i na drugim delovima tela. Prvo su to sitne tačkice, nakon čega će se pojaviti plikčići, a kako deca to često čeprkaju, lako se prenosi. Tako ako dete, na primer, ima neku ogrebotinu na licu, prenosiće bakterije čeprkanjem i plikčići se mogu pojaviti na širem području lica.

– To obično malo uplaši većinu roditelja, ali nema razloga za strah, jer nije reč o opasnoj bolesti ni komplikovanom lečenju. Važno je započeti s lečenjem što ranije, čim se plikčići pojave. Tada je najčešće dovoljno lečenje lokalnom primenom antibiotske masti. U retkim slučajevima, kada se infekcija jače proširi, daje se antibiotik oralno i impetigo se povlači za nekoliko dana,“ zaključuje dermatolog.

Nema puno načina da se spreči infekcija i pojava impetiga, osim eventualno izdvajanja obolelog deteta iz grupe, jer se infekcija širi direktnim kontaktom. Širenju i razvoju bakterija pogoduju toplina i vlaga i ogrebotine ili iritacije na koži lica, jer bakterije tako lakše ulaze u kožu. Infekciji će češće podleći manja deca i ona oslabljenog imuniteta, ali to nije pravilo, prenose 24sata.

Komentari (0)
Loading