Znaju kako da efikasno ublaže bol: Trik vojne medicine pomaže u sekundi

Slobodanka Ćorić Vesti 28.07.2024 22:02 0

Ovaj trik se bazira na tehnici "hipnogeneze" i specifičnim vežbama disanja koje pomažu u smanjenju percepcije bola

vojna medicina

Shutterstock

U vojnim operacijama, gde je brzina i efikasnost ključna, vojska je razvila inovativne metode za upravljanje bolom. Jedan od najefikasnijih trikova dolazi iz oblasti vojne medicine i može pomoći u ublažavanju bola gotovo trenutno.

Ovaj trik se bazira na tehnici "hipnogeneze" i specifičnim vežbama disanja koje pomažu u smanjenju percepcije bola. Pojedinci se usmeravaju na specifične tehniku disanja koja se fokusira na usmeravanje pažnje i opuštanje mišića, dok istovremeno koriste moć uma da smanje osećaj nelagodnosti.

Kako funkcioniše?

Ova metoda uključuje fokusiranje na duboko i mirno disanje, dok se istovremeno primenjuju mentalne vežbe koje odvlače pažnju od bola. Na primer, vojnici se mogu naučiti da koriste vizualizaciju - zamišljajući mirna i prijatna mesta - dok udišu duboko i polako izdišu. Ova tehnika ne samo da pomaže u smanjenju bola, već i u smanjenju stresa i anksioznosti.

Zašto je ovo važno?

U vanrednim situacijama, kao što su borbene operacije, trenutna pomoć za ublažavanje bola može biti presudna. Ova metoda omogućava brzu i efikasnu kontrolu bola, bez potrebe za lekovima ili složenim medicinskim procedurama, što može značajno povećati šanse za preživljavanje i brži oporavak.

Aktivirajte svoj 'interni sigurnosni sistem' pomoću '3-4-5 disanja'

Jedan od najpouzdanijih i najlakše kontrolisanih načina za aktiviranje parasimpatičkog sistema je disanje.

Kada možemo izdahnuti duže nego što udišemo, to može aktivirati sigurnosni sistem mnogo predvidljivije i pružiti mozgu osećaj sigurnosti da je sve u redu.

Jednostavan način primene ove tehnike disanja je pristup "3-4-5", gde biste udisali tri sekunde, zadržali dah četiri sekunde, a zatim izdisali pet sekundi.

Čak i vežbanje ove tehnike dva do pet minuta može vam pomoći da udahnete između 10 i 20 puta, što često može značajno doprineti smirivanju nervnog sistema.

Još jedna tehnika s kojom je lako započeti je tehnika "5-5-5", koja uključuje 5 sekundi udisaja, 5 sekundi zadržavanja daha i zatim 5 sekundi izdisaja.

@najzena.rs Motivišemo vas da se borite za ono u šta verujete i da nikada ne prihvatite bilo šta manje od onoga što zaslužujete 💗#zena #najzena #fyp #foryoupage #fpyシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading