U poslednje vreme sve više ljudi okreće se bezglutenskoj ishrani, uvereni da će tako poboljšati svoje zdravlje ili smršati. Gluten, protein prisutan u mnogim žitaricama, postao je predmet mnogih rasprava i istraživanja, kako piše Very Well Health.
Uticaj glutena na zdravlje
U letnjim mesecima mnogi se žale na hroničan umor, često povezujući taj problem s ishranom bogatom glutenom. Gluten, protein prisutan u pšenici, ječmu, zobi i pirinču, čini oko 80 posto svih proteina u pšenici i zaslužan je za elastičnost testa u pekarskim proizvodima.
Poslednjih godina, struktura žitarica je modifikovana kako bi bile otpornije, što neki stručnjaci povezuju s porastom negativnih reakcija na gluten. Za osobe koje nemaju zdravstvenih problema vezanih uz gluten, većina stručnjaka smatra da nije štetan.
Simptomi intolerancije i dijeta bez glutena
Za određene ljude gluten može biti toksičan, izazivajući poremećaje poput alergije na pšenicu i osetljivosti na gluten. Simptomi intolerancije uključuju dijareju, zatvor, bolove u abdomenu, nadutost, umor, glavobolje, otekline u zglobovima i grubu kožu na nadlakticama.
Bezglutenska ishrana je terapija za osobe s celijakijom i drugim oblicima preosetljivosti, a podrazumeva isključivanje hrane koja sadrži gluten, kao i one koja može biti njime kontaminirana.
Popularnost bezglutenske ishrane
Bezglutenska ishrana postaje sve popularnija, no stručnjaci upozoravaju da prelazak na takvu ishranu bez medicinskog razloga može dovesti do nutritivnog disbalansa. Iako se bezglutenski proizvodi često promovišu kao zdraviji, oni mogu biti bogati aditivima i skuplji od proizvoda koji sadrže gluten.
Za mršavljenje, ključni su pravilna ishrana i vežbe, a ne nužno izbacivanje glutena. Ako sumnjate na intoleranciju, preporučuje se testiranje pre prelaska na bezglutensku ishranu.
Bonus video: