Nisam imala pojma da moja Klara (4) umire: Vaspitačica je primetila neobičan simptom na nozi, spasila joj je život

Jelena Vukelić Vesti 25.07.2024 14:09 0

Rođena je potpuno zdrava 22. decembra 2019. godine,. Roditelji su bili su potpuno zatečeni kada su u februaru 2022. godine od vaspitačice čuli jezivu istinu

Devojčica

Shutterstock

Kada su brižni roditelji Rejčel i Tom Bejker odveli svoju malu devojčicu Klaru u vrtić, sve je izgledalo u redu, ali nekoliko sati kasnije bila je u ozbiljnoj opasnosti.

Rođena je potpuno zdrava 22. decembra 2019. godine, zato su roditelji bili su potpuno zatečeni kada su u februaru 2022. godine zaposleni u njenom vrtiću iz Bristola, kada su je presvlačili, primetili da su joj butine odjednom postale žute.

- Pozvala me vaspitačica i rekla da su, kada su joj skinuli pelenu, njene butine postale žute. Odmah smo je odveli kod lekara opšte prakse koji je rekao da je zbunjen i da nikada nije video nešto slično - ispričala je Rejčel za Mirror.

On je uputio Klaru u Dečju bolnicu u Bristolu, gde su lekari odmah uradili niz krvnih testova koji su otkrili da joj jetra otkazuje. U ozbiljnoj opasnosti, mala devojčica je odmah prebačena u bolnicu u Birmingemu, da čeka u nadi da će se pronaći donator.

-Bio je to ogroman šok. Nismo bili pripremljeni za nešto tako ozbiljno. Kada smo je tog jutra odveli u vrtić, izgledala je potpuno zdravo. Ali do kraja dana čekala je transplantaciju kako bi preživela. Izgledalo je nestvarno - rekla je Rejčel.

 

 

 

 

Stavljena na vrh hitne liste za čekanje donatora, Rejčel i Tom su se i dalje plašili da bi moglo biti prekasno.

-Bila je sve lošije i lošije kako su sati prolazili. Vreme nije bilo na njenoj strani. Nismo znali da li će uspeti da pronađu jetru za nju. Bilo je zastrašujuće.

Na sreću, šest dana nakon što je stavljena na listu za transplantaciju, pronađena je jetra. Rejčel koja nije imala jasne odgovore zašto je Klarina jetra otkazala - lekari su mislili da je možda u pitanju virus, kaže:

- Nismo mogli da verujemo kada smo dobili vest. Stanje joj se toliko pogoršalo, da nismo znali koliko vremena joj je ostalo. Prebačena je na intenzivnu negu dva dana pre transplantacije, tako da smo znali da joj vreme ističe.

Nakon osam nedelja oporavka u bolnici, Klari je otišla kući, a samo nedelju dana kasnije njeno telo počelo je da odbacuje novi organ, što je značilo da je hitno vraćena u bolnicu.

- Bio je to dug put oporavka za nju. Morali smo da se vratimo u bolnicu dok su pokušavali da joj pomognu, a onda je polako počela da se oporavlja. Godinu dana hranili smo je na cevčicu dok njeno telo nije ojačalo - ispričala je Rejčel i dodala:

-Gledajući je sada, teško je poverovati da je bila na nekoliko dana od gubitka života. Sada je puna energije. Voli da vozi bicikl i radi gimnastiku. Ništa je ne može zaustaviti. Mislimo o njenom donatoru svaki dan i o tome kakav je dar života dao Klari.

Zašto jetra otkazuje kod dece?

Akutno otkazivanje jetre kod dece može biti uzrokovano infekcijama kao što su hepatitis A, B i D, Epstein-Barr virus, herpes ili leptospiroza. Akutno otkazivanje jetre kod dece je potencijalno smrtonosno, ali retko. Bez transplantacije jetre, stopa smrtnosti može biti čak 90%.

 

Komentari (0)
Loading