Zašto tabletu nikada ne treba gutati na suvo i neposredno pre spavanja? Nastaju opasne komplikacije, koje dugo nećete prepoznati

Slobodanka Ćorić Vesti 23.07.2024 12:55 0

Da bi se izbegle opasne komplikacije prilikom gutanja tablete, najbolje je piti lek sa 200 ml vode

tablete

Shutterstock

Gutanje tableta je lakše s čašom vode, ali takva potrošnja je mnogo sigurnija. Naime, ako se uzima bez vode, moguće je da se tableta zaglavi u jednjaku, a to onda može da izazove ozbiljne komplikacije.

Lekovi koji se zaglave u jednjaku izazvaće upale i iritaciju i mogu rezultirati simptomima kao što su gorušica, bol u grudima i krvarenje - otkriva dr Dženifer Kold.

Ali, s obzirom da jednjak nema živce koji upozoravaju na bol, i zato što simptomi ne moraju da se pojave odmah, biće teško primetiti da li je tableta zaglavljena ili ne. Vremenom se tableta može razbiti i nagrizati osetljivo tkivo jednjaka, što može dovesti do dehidracije.

Da bi se izbegle opasne komplikacije prilikom gutanja tablete, najbolje je piti lek sa 200 ml vode, a dr Kodl navodi da je tablete bolje uzimati u sedećem ili stojećem položaju nego u ležećem položaju.

Pametno je tablete uzimati najkasnije 15 minuta pre spavanja, tako da ima dovoljno vremena da se tableta spusti kroz jednjak, rekao je lekar.

Komentari (0)
Loading