Mnogi ljudi vole da uz ručak popiju čašu crvenog vina. Doktori su potvrdili da je to dobro za zdravlje sve dok se pije u razumnim količinama. Ovo su neki od pozitivnih delovanja crvenog vina na organizam:
Pomaže u regulisanju krvnog pritiska
Antioksidanti u crnom vinu mogu da snize krvni pritisak, pišu stručnjaci portala „WebMD“. Nekoliko istraživanja je potvrdilo kako je kod osoba s blago povišenim krvnim pritiskom, nakon konzumacije crnog vina, on snižen. Doktori kažu kako su za to zaslužni polifenoli koji se bnalaze u crvenom vinu.
Čuva zdravlje srca
Iako su potrebna dodatna istraživanja da se potvrdi ovo delovanje vina, neka ranija pokazuju da je crveno vino dobro za zdravlje srca, jer pomaže u smanjenju rizika od nakupljanja štetnih masnih naslaga u arterijama i poboljšava cirkulaciju krvi.
Smanjuje rizika od Alchajmerove bolesti
Polifenoli iz crvenog vina sprečavaju formiranje proteina od kojih nastaju toksični spojevi koji ubijaju moždane ćelije. Polifenoli mogu smanjiti i toksičnost postojećih spojeva, a samim tim ublažiti kognitivno oštećenje mozga.
Potencijalni zdravstveni rizici
Dok neka istraživanja pokazuju zdravstvene prednosti konzumiranja crnog vina, treba imati na umu da ono sa sobom nosi i određene rizike. Alkohol je strogo zabranjen svima s oštećenjem jetre, može uticati na povećanje telesne težine, a prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do zavisnosti.
Bonus video: