Doktori potvrdili da je crno vino zdravo: Zbog ova 3 razloga svakog dana treba popiti jednu čašu!

Vesti 21.07.2024 14:10 0

Brojna istraživanja su potvrdila da organizmu prija čaša vina uz obrok. Doktori su objasnili zašto.

vino

Shutterstock

Mnogi ljudi vole da uz ručak popiju čašu crvenog vina. Doktori su potvrdili da je to dobro za zdravlje sve dok se pije u razumnim količinama. Ovo su neki od pozitivnih delovanja crvenog vina na organizam:

Pomaže u regulisanju krvnog pritiska

Antioksidanti u crnom vinu mogu da snize krvni pritisak, pišu stručnjaci portala „WebMD“. Nekoliko istraživanja je potvrdilo kako je kod osoba s blago povišenim krvnim pritiskom, nakon konzumacije crnog vina, on snižen. Doktori kažu kako su za to zaslužni polifenoli koji se bnalaze u crvenom vinu.

Čuva zdravlje srca

Iako su potrebna dodatna istraživanja da se potvrdi ovo delovanje vina, neka ranija pokazuju da je crveno vino dobro za zdravlje srca, jer pomaže u smanjenju rizika od nakupljanja štetnih masnih naslaga u arterijama i poboljšava cirkulaciju krvi.

srce

Shutterstock

 

Smanjuje rizika od Alchajmerove bolesti

Polifenoli iz crvenog vina sprečavaju formiranje proteina od kojih nastaju toksični spojevi koji ubijaju moždane ćelije. Polifenoli mogu smanjiti i toksičnost postojećih spojeva, a samim tim ublažiti kognitivno oštećenje mozga.

Potencijalni zdravstveni rizici

Dok neka istraživanja pokazuju zdravstvene prednosti konzumiranja crnog vina, treba imati na umu da ono sa sobom nosi i određene rizike. Alkohol je strogo zabranjen svima s oštećenjem jetre, može uticati na povećanje telesne težine, a prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do zavisnosti.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading