Mnogi ljudi vole da uz ručak popiju čašu crvenog vina. Doktori su potvrdili da je to dobro za zdravlje sve dok se pije u razumnim količinama. Ovo su neki od pozitivnih delovanja crvenog vina na organizam:
Pomaže u regulisanju krvnog pritiska
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Antioksidanti u crnom vinu mogu da snize krvni pritisak, pišu stručnjaci portala „WebMD“. Nekoliko istraživanja je potvrdilo kako je kod osoba s blago povišenim krvnim pritiskom, nakon konzumacije crnog vina, on snižen. Doktori kažu kako su za to zaslužni polifenoli koji se bnalaze u crvenom vinu.
Čuva zdravlje srca
Iako su potrebna dodatna istraživanja da se potvrdi ovo delovanje vina, neka ranija pokazuju da je crveno vino dobro za zdravlje srca, jer pomaže u smanjenju rizika od nakupljanja štetnih masnih naslaga u arterijama i poboljšava cirkulaciju krvi.

Shutterstock
Smanjuje rizika od Alchajmerove bolesti
Polifenoli iz crvenog vina sprečavaju formiranje proteina od kojih nastaju toksični spojevi koji ubijaju moždane ćelije. Polifenoli mogu smanjiti i toksičnost postojećih spojeva, a samim tim ublažiti kognitivno oštećenje mozga.
Potencijalni zdravstveni rizici
Dok neka istraživanja pokazuju zdravstvene prednosti konzumiranja crnog vina, treba imati na umu da ono sa sobom nosi i određene rizike. Alkohol je strogo zabranjen svima s oštećenjem jetre, može uticati na povećanje telesne težine, a prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do zavisnosti.
Bonus video: