Mogu izazvati infarkt i moždani udar: Dr Stanković otkriva koja hrana nikako ne sme da se nosi na plažu

Slobodanka Ćorić Vesti 19.07.2024 13:05 0

Dr Veroslava Stanković, dijetolog, daje savete o tome koje namirnice treba izbegavati, kako napraviti savršen sendvič za ekstremne vrućine i da li je bezbedno jesti peciva koja kupujete

hrana

Shutterstock

Leto je sezona kada mnogi uživaju na plažama, ali sa sobom nose i hranu. Međutim, da li znate koliko dugo ta hrana sme da stoji pre nego što se pokvari? Dr Veroslava Stanković, dijetolog, daje savete o tome koje namirnice treba izbegavati, kako napraviti savršen sendvič za ekstremne vrućine i da li je bezbedno jesti peciva koja kupujete.

"Ako planirate da celog dana uživate na plaži, preporučljivo je da ponesete ručni frižider kako biste mogli da nosite namirnice životinjskog porekla. U suprotnom, bolje je izabrati suvu hranu poput kifle sa suvim mesnim prerađevinama. Međutim, u ovim sunčanim periodima, idealno je poneti rashlađeno povrće, salatu i voće kako biste obezbedili nutrijente, vodu i elektrolite koje gubite na suncu", savetuje dr Stanković.

Kada je reč o pravljenju sendviča, preporučuje se konzumiranje čajne kobasice sa kiflom i izbegavanje namaza, jer se oni mogu brzo pokvariti. "Ostale vrste hrane lako se kvare na visokim temperaturama, jer je temperaturna opasna zona za namirnice životinjskog porekla između 6 i 65 stepeni Celzijusa. Na 35 stepeni, bakterije poput salmonela i Ešerihije koli vrlo brzo se razmnožavaju, što može dovesti do crevnih infekcija", upozorava doktorka.

Što se tiče peciva sa kobasicom, dr Stanković ističe: "Ukoliko je kobasica dobro ispržena, možete je jesti do sat vremena nakon kupovine. Ipak, ova teška i masna hrana može povećati nivo masnoća u krvi, naročito ako ne unosite dovoljno tečnosti. Bolji izbor za plažu je suva kifla uz sveže ceđen sok ili limunadu."

"Ipak, to je izuzetno teška i masna hrana koja u ovom periodu može da dovede do povećanja masnoća u krvi, naročito ako ne unosimo dovoljnu količinu tečnosti. Na taj način može da dovede do infarkta miokarda ili moždanog udara jer dovodi do zgušnjavanja krvi i stvaranja masnih kapljica".

Ove smernice će vam pomoći da uživate na plaži uz zdravu i bezbednu hranu, bez rizika od probavnih problema ili drugih zdravstvenih komplikacija.

Komentari (0)
Loading