Glavobolje se ne smeju ignorisati: Doktor otkriva u kojim slučajevima treba hitno potražiti lekarsku pomoć

Tatjana Badarević Vesti 18.07.2024 17:30 0

Glavobolje se ne smeju ignorisati posebno ako su nove, učestalije ili ako menjaju karakter.

glavobolja

Shutterstock

 

Glavobolje mogu biti prilično neprijatne i bolne i, nakon dugog dana na poslu, poslednje su što vam treba. Ali, jeste li znali da postoje tri glavne vrste glavobolja od kojih možete patiti? Dr. Ahmed, na TikToku poznat i kao @dra_says, podelio je svoje znanje o ove tri uobičajene vrste glavobolja i kako ih se rešiti, uključujući i onu koju je posebno teško lečiti. Svaka vrsta je drugačija, stoga je važno znati kako ih razlikovati, piše Mirror. 

 

 

Klaster glavobolja

Prema dr. Ahmedu, klaster glavobolje su najbolnije i najteže za lečenje. Kao što ime sugeriše, pojavljuju se periodično tokom dana, a to može trajati nedeljama ili čak mesecima. Dr. Ahmed objašnjava: "Bol je obično na jednoj strani glave, a tipično je oko jednog oka. Epizode mogu početi vrlo brzo i mogu završiti se vrlo brzo, no mogu trajati od 15 minuta pa sve do tri sati."

glavobolja

Shutterstock

 

 

Dodao je i da možete osetiti znojenje lica, a zahvaćeno oko može boleti. Ako patite od ove vrste glavobolje, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste umanjili bol. Može na primer, pomoći terapija kiseonikom.

Dr. Ahmed spomenuo je da posebni uređaji koji isporučuju električne impulse takođe pomažu u ublažavanju bola. Lekovi takođe mogu pomoći onima koji pate od dugotrajnih klaster glavobolja, stoga je važno potražiti savet od svog lekara opšte prakse.

Tenzijske glavobolje

Tenzijske glavobolje mogu učiniti da se osećate kao da vam je glava "stisnuta", pri čemu se bol često javlja s obe strane glave, a ponekad zahvata i lice i vrat. Dr. Ahmed objašnjava da su ove glavobolje obično izazvane stresom, unosom kofeina ili problemima s mišićima. Kako bi se uhvatili u koštac s njima, ključno je tačno odrediti i rešiti osnovni uzrok, iako su dostupni i drugi načini lečenja. "Akupunktura može biti od velike pomoći", primetio je, "I postoje neki lekovi koje dajemo ako sve ostalo ne uspe."

glavobolja

Shutterstock

 

 

Migrene

Kada je reč o migrenama, dr. Ahmed je istakao da oboleli obično osećaju bol samo na jednoj strani glave i mogu imati dodatne simptome poput učestalog mokrenja i stalnog umora, a ukočen vrat takođe je čest problem. Istakao je da bi ljudi mogli primetiti "znakove upozorenja" pre nego što se migrena pojavi, uključujući osećaje poput ‘bockanja’  u vidu. Neki pojedinci mogu čak početi da osećaju vrtoglavicu ili imaju problema s govorom. Dodao je: "Migrene je vrlo teško lečiti, a lečenje je vrlo složeno i trebaće nam ceo drugi video kako bismo o tome razgovarali."

glavobolja

Shutterstock

 

 

Ključni zaključak, prema dr. Ahmedu, jeste da se glavobolje nikada ne smeju ignorisati, posebno ako su nove, učestalije su ili menjaju karakter. Naglašava važnost traženja saveta lekara ako ste zabrinuti.

Bonus video:

 

@najzena.rs Da li biste radije u šumi sreli medveda ili nepoznatog muškarca? #najzena #zena #foryou #fyp #viralvideo #fypシ゚ #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

  

Komentari (0)
Loading