Čuva kosti i snižava holesterol: Jela je 8 šljiva dnevno, dva meseca, kad je uradila krvnu sliku nije mogla da veruje

Slobodanka Ćorić Vesti 18.07.2024 11:14 0

Vitamin C, B kompleks, vitamin K, kalijum, magnezijum, gvožđe i kalcijum samo su neki od nutrijenata prisutnih u šljivama. Ovi nutrijenti su važni za funkciju imunološkog sistema, zdravlje kože, kostiju i mišića

šljive

Shutterstock

Šljive su izuzetno korisne za zdravlje iz više razloga, što čini njihovu redovnu konzumaciju preporučljivom za očuvanje opšte dobrobiti organizma. Julija je odlučila je da proveri recept njene bake na sebi i istraži koliko šljive mogu zaista da utiču na zdravlje.

Započela je eksperiment sa 8 šljiva dnevno tokom dva meseca, svakog dana. Rezultat? Kada je ponovila krvnu sliku, nije mogla da veruje svojim očima. Nivo lošeg holesterola u njenoj krvi značajno se smanjio, što je bilo pravo iznenađenje kako njoj, tako i njenom lekaru!

Ali to nije sve! Osim što je njen holesterol bio pod kontrolom, osećala je da su joj kosti jače nego ikada pre. Šljive su bogate nutrijentima koji su ključni za zdravlje kostiju, poput vitamina K, magnezijuma i kalijuma.

Ova priča nas podseća koliko je važno istraživati i eksperimentisati sa prirodnim namirnicama koje imaju moć da unaprede naše zdravlje. Šljive su dokazale svoju vrednost ne samo kao ukusan dodatak ishrani, već i kao moćan saveznik u očuvanju zdravlja srca i kostiju.

Pomažu u regulisanju probave i prevenciji zatvora

Šljive su takođe bogate vlaknima, s jednom prosečnom porcijom od 100 g pružajući oko 2 g vlakana. Ova vlakna ne samo da pomaže u regulisanju probave i prevenciji zatvora, već takođe igra ključnu ulogu u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Nizak glikemijski indeks šljiva znači da mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, što je posebno važno za one koji pate od insulinske rezistencije ili su skloni razvoju dijabetesa.

Pored toga, šljive su bogate raznim vitaminima i mineralima koji podržavaju opšte zdravlje. Vitamin C, B kompleks, vitamin K, kalijum, magnezijum, gvožđe i kalcijum samo su neki od nutrijenata prisutnih u šljivama. Ovi nutrijenti su važni za funkciju imunološkog sistema, zdravlje kože, kostiju i mišića.

Suve šljive, s druge strane, sadrže visoku koncentraciju vlakana i sorbitola, što ih čini efikasnim prirodnim laksativom. Studije su pokazale da konzumacija suvih šljiva može poboljšati gustoću kostiju, što je važno za prevenciju osteoporoze i održavanje zdravlja kostiju tokom starijih godina.

Komentari (0)
Loading