Bele mrlje na noktima ne smete ignorisati: Mogu biti znak ovih bolesti, a evo kako prepoznati "crveni alarm"

Tatjana Badarević Vesti 16.07.2024 21:00 0

Kako bi nokti bili zdravi i bez belih mrlja, važno je da ih što više hidrirate kao i da izbegavate da grizete nokte.

nokti

Shutterstock

 

 

Poput kože i kose, nokti se takođe s vremenom menjaju. Naime, nokti su napravljeni od proteina poznatog kao alfa-keratin koji deluje kao polimer kako bi osigurao zaštitni sloj za kožu ispod. Baš kao i kosa (koja je napravljena od tog istog proteina), nokti mogu poslužiti kao ogledalo celokupnog zdravlja, što znači da je važno brinuti o njima i obratiti pažnju na promene.

Ako se dogodi da su jedna od tih promena bele mrlje, to bi mogao biti znak da trebate usporiti, poboljšati ishranu ili napraviti pauzu od manikira s gelom. Ako i tada bele mrlje ne nestaju, valja posetiti medicinskog stručnjaka, piše Real Simple.

Šta su bele mrlje na noktima?

- Bele mrlje (tehnički nazvane tačkasta leukonihija) definisane su kao naslage keratina na ploči nokta - objašnjava Pol Džerod Frenk, poznati kozmetički dermatolog iz Njujorka i autor knjige "The Pro-Aging Playbook". On ističe da se leukonihija može prikazati i kao bele linije preko nokta (poprečna ili prugasta leukonihija) ili ka dole (uzdužna leukonihija nokta).

nokti

Shutterstock

 

 

Šta uzrokuje bele mrlje na noktima?

Suprotno uveženom mišljenju, uglavnom nije reč o nedostatku kalcijuma.

- Bele mrlje na noktima obično su znak oštećenja nokatne ploče zbog suvoće ili traume - kaže dr. Frenk. Ljudi koji grizu nokte skloniji su dobijanju ovih belih tragova, kao i oni koji često rade manikir s gelom koji oštećuje nokatnu ploču. Vrlo retko se radi o manjku određenih minerala poput cinka i kalcijuma.

Također, Frenk dodaje da neke bele mrlje može uzrokovati autosomni gen koji je nasledan (stanje se naziva i totalna kongenitalna nasledna leukonihija), dok druge mogu ukazivati ​​na gljivičnu infekciju ili alergijsku reakciju na sastojke akrilnog ili gel manikira. Od gela će mrlje verovatno izgledati razbacano, dok će od traume one biti na jednom koncentrisanom mestu.

nokti

Shutterstock

 

 

- Gljivice na noktima mogu se pojaviti kad god izlažete svoje nokte toplom, vlažnom okruženju, a bakterije i gljivice mogu ući u nokat tokom turpijanja ili podrezivanja noktiju, posebno ako alati nisu sterilni - kaže dr. Frenk.

I iako nije verovatno, bele mrlje takođe mogu biti znak i ozbiljnijih zdravstvenih stanja, kao što su bolesti srca, otkazivanje bubrega ili upala pluća. Ako sumnjate da je to slučaj, odmah se obratite svom lekaru.

Kako sprečiti pojavu belih mrlja na noktima?

Kako bi nokti bili zdravi i bez belih mrlja, dr. Frenk predlaže da ih hidrirate (ulje za kutikule čini čuda), izbegavate gristi nokte kao i ostale štetne navike, te uzimajte pauze između manikira, posebno one koji uključuju oštro turpijanje, gelove i ostalo.

nokti

Shutterstock

 

 

- Probajte dve nedelje ili ndelju dana da uzmete pauzu ako vam se često pojavljuju bele mrlje i držite se salona koji koriste sterilizovane alate. Ako sumnjate da su mrlje posledica alergije, onda izbegavajte lakove za nokte ili lepak, zavisno od toga na šta ste alergični - savetuje.

Kada treba potražiti lekarsku pomoć?

Ako vam se bele mrlje retko pojavljuju i povezane su sa povredom nokta, nema potrebe za posetom lekaru. Međutim, ako je uzrok nepoznat, a bele mrlje se pogoršavaju, dr. Frenk predlaže da posetite dermatologa koji vam može pomoći da procenite može li to biti posledica genetskog ili drugog stanja i propisati vam personalizovani plan lečenja.

Bonus video:

 

 

@najzena.rs Koje 3 osobine biste voleli da Vaše dete nasledi od Vas 👶🏼🙂 #najzena #zena #foryou #fyp #viralvideo #fypシ゚ #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading