Ne spavate noćima, uznemireni ste, razdražljivi zbog vrućine: Dr. Radosavljević deli savete kako da olakšamo sebi, može i bez lekova

Slobodanka Ćorić Vesti 16.07.2024 10:52 0

U principu, treba sebi pomoći. Zašto bi bilo zabranjeno da neko, ako je akutno uznemiren, ako ima nesanicu zbog bilo kog povoda, ne pomogne sebi?

vrućina

Shutterstock

Ovih vrelih dana čini nam se da su svi iscrpljeni, uznemireni, razdražljivi i svadljivi. Nervoza, tuga, depresija, češće su tokom leta zbog visokih temperatura, a kako sebi da olakšamo i pomognemo za RTS govorio je dr Igor Radosavljević, psihijatar iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Psihičko i fizičko stanje ne može da se odvoji, smatra dr Igor Radosavljević, što potvrđuje i činjenica da se ovih vrelih julskih dana mnogo telesnih simptoma koji se javljaju, i te kako odražavaju i na naše psihičko stanje. Isto tako, naše psihofizičko stanje zavisi i od toga kakve su naše što privatne, što poslovne okolnosti, napominje psihijatar.

Oni koji rade u klimatizovanim prostorijama, ipak u jenom trenutku moraju da izađu napolje i suoče se sa vrelinom. Međutim, to je daleko lakše nego onima koji posao obavljaju napolju i nemaju mogućnosti da se sakriju. Zato smo svi prinuđeni da nađemo neke mehanizme samozaštite, naglašava dr Radosavljević.

"Ali suština svega je kakvo je moje psihofizičko stanje, bazično, jesam li ja telesno i psihički zdrav ili nisam. To je definitivno polazna osnova za dalje", ističe psihijatar.

Tokom vrelih dana mnogi se žale i na probleme sa spavanjem i nesanicu, ali i za to postoji rešenje.

"U principu, treba sebi pomoći. Zašto bi bilo zabranjeno da neko, ako je akutno uznemiren, ako ima nesanicu zbog bilo kog povoda, ne pomogne sebi? Ne kažem da to mora nužno da bude lek, neki hipnotik, neki anksiolitik. Znamo i sami, može se kupiti preparat, persenforte, može se uzeti melatonin, možda čaj od kamilice", savetuje doktor.

Sunce je najbolji antidepresiv

Međutim, neupitno je dokazano da sunčevi zraci i te kako blagotvorno utiču na psihičko stanje ljudi, što je najpoznatije u slučaju depresije.

"Ako je baza to, da je sunčevi zrak lek, onda je ovo, da kažemo, nešto poput preteranog doziranja, to treba posmatrati ipak kao nešto što je naš prijatelj, saveznik, jedna lekovita supstanca, taj sunčevi zrak. S druge strane, možda je dobro razumeti realnost. Ovo je možda nova realnost. Jednostavno, za našeg života, nikad više prosečne letnje temperature neće biti niže nego sada", napominje dr Radosavljević.

Pošto je već tako, onda to treba prihvatiti i razmišljati o svim pozitivnim aspektima sunčevih zraka, a da ove vreline doživljavamo kao jedno "sezonsko predoziranje" i prilagodimo se sa hiljadu i jednim manevrom koji nam je dostupan, u zavisnosti od stanja našeg zdravlja, poslovne pozicije i slično, preporučuje psihijatar dr Igor Radosavljević, na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

Komentari (0)
Loading