Doktor otkriva kako je 'pomladio' svoje telo za 20 godina: Ova četiri pravila ishrane su ključ

Slobodanka Ćorić Vesti 14.07.2024 08:24 0

Evo načela ishrane koja dr. Roizen prati kako bi očuvao mladalački izgled i zdravlje

Dr. Michael Roizen

Printscreen

Doktor koji se specijalizuje za zdravu starost tvrdi da je uspeo da „pomladi“ svoju biološku dob za nevrovatnih 20 godina, i to samo zahvaljujući određenom režimu ishrane. Evo načela ishrane koja dr. Mičel Roizen prati kako bi očuvao mladalački izgled i zdravlje.

Jedite mediteransku hranu

Mediteranska ishrana prvenstveno se sastoji od celovitih namirnica kao što su voće, povrće, mahunarke, nemasni proteini i mlečni proizvodi. Crveno meso, prerađena hrana i alkohol konzumiraju se vrlo ograničeno. US News & World Report ovu vrstu ishrane već sedam godina zaredom proglašava najzdravijom, a istraživanja je povezuju sa boljim zdravljem srca, mršavljenjem i smanjenjem kognitivnog opadanja. Pastrmka i losos su glavni izvori životinjskih proteina koje dr. Roizen koristi, a bogati su vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama.

Pojedite najveći obrok za ručak

Najveći obrok dr. Roizen jede za ručak, dok večeru sastavlja od „vrlo malo“ hrane – obično samo salate. On tvrdi da ne može dobro da spava nakon obilnog obroka i da se sledećeg dana oseća loše. Studija iz 2024. godine koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Alagoas u Brazilu pokazala je da unos većine dnevnih kalorija za ručak može pomoći u prevenciji i lečenju prekomerne telesne mase, bez obzira na kvalitet ishrane. Naučnici smatraju da obilni ručak najbolje odgovara prirodnim ritmovima ljudskog organizma.

Ograničite unos kalorija pet dana u mesecu

Dr. Roizen takođe već sedam godina prati dijetu za dugovečnost koju je razvio Valter Longo, profesor gerontologije i direktor Instituta za dugovečnost Univerziteta Južne Kalifornije (USC). Dijeta uključuje ograničavanje unosa kalorija tokom pet dana u mesecu, čime se oponašaju efekti posta. Tokom prvog dana ovog petodnevnog posta unosi se 1100 kalorija, dok se od drugog do petog dana unosi oko 700 kalorija dnevno. Studija iz 2024. godine koju je proveo Longov tim sa USC-a otkrila je da su učesnici na dijeti sa postom, nakon tri meseca, imali biološku dob u proseku nižu za dve i po godine.

Jedite u periodu od osam sati

Dr. Roizen praktikuje i povremeni post i jede samo između 11 i 19 sati svaki dan. Iako su podaci o uticaju povremenog posta na dugovečnost manje uverljivi u poređenju sa podacima o postu sa ograničenim unosom kalorija, dr. Roizen kaže da se oseća odlično i puni energijom kada jede u ovom vremenskom okviru, i dodaje da spava mnogo bolje. Međutim, treba naglasiti da još uvek nema uverljivih dokaza o korisnosti povremenog posta, a neka istraživanja sugerišu da ovaj način ishrane može biti štetan za određene osobe.

Komentari (0)
Loading