Pažljivo birajte konac za zube: Od ključne je važnosti kakvog je materijala, a evo i zašto

Tatjana Badarević Vesti 13.07.2024 10:15 0

Nedavno je proučavan konac za zube, a studije su pokazale da određeni materijal sadrži sastojke koji su štetni po naše zdravlje.

konac

Shutterstock

 

O PFAS ili perfluorokalnim materijama naširoko se raspravlja zbog njihove prisutnosti u različitim okruženjima. Poznati kao “večne hemikalije” zbog svoje spore razgradnje, PFAS se koriste u brojnim industrijskim i potrošačkim proizvodima.

Nedavno je proučavan konac za zube, a studije pokazuju da su žene koje su koristile određeni brend imale veći nivo PFAS-a u krvi od drugih.

Prema Dženifer Blenton iz Stomatološke škole UTHealth Houston sastojci konca za zube uključuju teflon, najlon na bazi nafte, najlon na bazi povrća i svilu.

konac

Shutterstock

 

 

Sastojci konca

Teflon, napravljen od PFAS hemikalija, povezan je s nekoliko zdravstvenih problema, uključujući bolesti bubrega i jetre, rak, neplodnost, autoimune bolesti, neurotoksičnost i Alchajmerovu bolest.

Polimeri na bazi nafte poput najlona i poliestera takođe su zabrinjavajući zbog potencijalnih kancerogenih učinaka i učinaka na hormonske poremećaje.

PFAS su sveprisutni, nalaze se u vodi, tlu i brojnim potrošačkim proizvodima, što otežava tačno određivanje glavnih izvora izloženosti.

konac

Shutterstock

 

 

Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo doprinosi li korištenje zubnog konca značajnom nivou PFAS-a u telu, stručnjaci predlažu odabir konca bez PFAS-a ako ste zabrinuti. Preporučuju se alternative poput svilenog konca s premazom od prirodnog voska.

Korišćenje konca za zube i dalje je važno!

Uprkos zabrinutosti zbog PFAS-a, stručnjaci naglašavaju važnost nastavka korištenja konca za oralno zdravlje. Čišćenje zubnim koncem uklanja čestice hrane i naslage koje samo četkanje ne može, smanjujući rizik od karijesa i bolesti desni. Loša oralna higijena povezana je s ozbiljnim stanjima poput bolesti srca.

konac

Shutterstock

 

 

Oni koji traže sigurniji zubni konac treba da provere sastojke na pakovanju ili kontaktiraju proizvođača. Odlučite se za konac bez teflona i materijala na bazi nafte i razmotrite opcije s voskom ili bez njega na osnovu ličnih preferencija i sigurnosnih razloga.

Druge alternative za oralnu higijenu uključuju oralne irigatore, interdentalne četkice, čačkalice s koncem i airfloss uređaje.

Personalizovane preporuke stomatološke nege mogu pomoći u odabiru najboljih proizvoda za oralnu higijenu prilagođenih individualnim potrebama i preferencijama.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading