Dermatolog upozorio: Neobična pojava na licu može biti rani znak karcinoma, a evo kako prepoznati o kojoj bolesti je reč

Tatjana Badarević Vesti 10.07.2024 14:01 0

Doktor Skot Volter je na Tiktoku otkrio da bele dlačice na licu nisu nimalo bezopasne.

koža

Shutterstock

 

Američki doktor je na TikToku otkrio koja neobična pojava na koži može biti znak ozbiljnije bolesti. Sertifikovani dermatolog Skot Volter, koji ima oko milion pratilaca, otkrio je da bele dlake na područjima lica bez dlaka mogu značiti da bolujete od neke vrste raka. Reč je o stečenoj hipertrihozi, retkom stanju kože koji uzrokuje nastanak dlačica zvanih lanugo.

"Lanugo se definiše kao fine i nepigmentiovane dlačice, slične onima koje se javljaju kod beba nakon rođenja. Ali kod odraslih, rast ovih dlačica je paraneoplastičan, što znači da je to poremećaj zbog kojeg unutrašnji rak uzrokuje da naše telo reaguje na određeni način", objasnio je Volter pratiocima.

 

 

Dermatolog je objasnio da takve dlake rastu na ušima, obrazima i nosu, a poremećaj može biti povezan s rakom pluća, dojke, materice, debelog creva, jajnika... Ovaj znak se može pojaviti čak dve i po godine pre dijagnostikovanja raka te bi mogao biti prvi simptom bolesti.

"Ovo je vrlo retko i ne želim da vas plašim, ali mislim da je ovo interesantan način na koji nam koža želi reći da se nešto događa iznutra", rekao je Volter. Prema podacima Informacijskog centra za genetiku i retke bolesti, nešto manje od hiljadu Amerikanaca boluje od hipertrihoze.

Neki od simptoma su osećaj žarenja jezika, izmenjeno čulo ukusa, natečene bubuljice na jeziku, probavni problemi i gubitak kilograma.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading