,,Ženski" posao koji vole muškarci: Evo zašto se mahom opredeljuju za ginekologiju, doktorka ima odgovor

Vesti 04.07.2024 09:48 0

Ginekologija je više hirurška specijalnost u odnosu na akušerstvo...

doktor

Shutterstock

Ženski pacijenti ponekad više vole da žena brine o zdravlju njihovih reproduktivnih organa. Međutim, činjenica je da su većina ginekologa muškarci. Ginekolog dr Anita Mitra otkrila je zašto je to tako, a razlog bi vas mogao iznenaditi jer je vezan za fizičke razlike između žena i muškaraca.

,,Zašto ima toliko muških ginekologa? To je pitanje koje često čujemo od naših pratilaca. Iako imam mnogo fantastičnih kolega ginekologa, razumem da ponekad jednostavno više volite ženu", kaže dr. Anita Mitra u videu koji je objavila Instagram. 

,,Zašto ima toliko muškaraca u ovoj profesiji? Ginekologija je više hirurška specijalnost u odnosu na akušerstvo, a hirurgija je oduvek bila oblast u kojoj su dominirali muškarci, što je povezano sa pristrasnošću polova", objasnila je dr. Mitra.

 

 

,,Hirurški instrumenti su uglavnom dizajnirani za muškarce. Naime, oni sa velikim drškama mogu biti nezgodni za male ruke. Ljudi se uvek iznenade kada im ovo kažem", dodala je ona. „Za sada ne znam za kompaniju koja bi proizvodila medicinske instrumente za ženske ruke“, kaže ona.

Dr. Mitra je istakla i da se žene mogu suočiti sa se*sizmom na radnom mestu, iako se to menja, i priznala da se sa ovim problemom suočavaju i žene van medicinske profesije. 

,,Na sreću, postoji mnogo inspirativnih ginekologa i hirurga. Zato ne odustajte ako je ovo karijera kojom želite da se bavite", rekla je ona za Huffington post

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading