Šta je artroskopska intervencija koja je oporavila Novaka Đokovića? Ima cilj koji je razlikuje od svih ostalih tretmana

Slobodanka Ćorić Vesti 03.07.2024 13:21 0

Postupak traje oko sat vremena i izvodi se pod opštom ili lokalnom anestezijom

app

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Novak Đoković otkrio je sve detalje operacije koju je imao pre nekoliko nedelja. Objasnio je da se nakon saglasnosti lekara, koji su se ujedinili, odlučio za artroskopsku intervenciju koja se obavlja na specifičan način. Zašto je Novak Đoković pristao na ovu intervenciju, kako se izvodi i kako izgleda oporavak?

Pre svega, povreda medijalnog meniskusa može da bude uzrokovana silom uvrtanja i kidanja kolena, na primer tokom sporta, pada ili nesreće. Simptomi kidanja meniskusa uključuju bol na medijalnoj strani kolena, otok, blokadu pokreta i osećaj pucanja u kolenu. Oštećenje meniskusa može da se dijagnostikuje na osnovu kliničkog pregleda, ultrazvuka i magnetne rezonance.

Kako se vrši artroskopska intervencija?

Artroskopsko šivanje medijalnog meniskusa jedna je od metoda lečenja oštećenja meniskusa, koja podrazumeva šivanje pocepanih delova meniskusa specijalnim šavovima i implantatima. Ova procedura ima za cilj očuvanje što većeg dela meniskusa i njegovih funkcija u kolenskom zglobu. Šivanje meniska preporučuje se u slučaju svežih povreda, kada je meniskus dobro vaskularizovan i ima dobre šanse za zarastanje. Međutim, stara oštećenja takođe mogu uspešno da se leče šivanjem. Na taj način može da se spreči razvoj degenerativnih promena u kolenu.

Šivanje medijalnog meniskusa vrši se artroskopijom, minimalno invazivnom procedurom koja podrazumeva uvođenje kamere i instrumenata u kolenski zglob kroz male rezove na koži duge nekoliko milimetara. Postupak traje oko sat vremena i izvodi se pod opštom ili lokalnom anestezijom.

Postoje različite tehnike šivanja meniskusa koje se razlikuju po načinu umetanja i postavljanja šavova. Izbor tehnike zavisi od vrste, lokacije i veličine kidanja meniskusa. Uklanjanje meniskusa, odnosno meniskektomija, krajnja je opcija i treba je obaviti samo u veoma izuzetnim slučajevima kada šivanje nije moguće, imajući u vidu da uklanjanje meniskusa može da ubrza razvoj osteoartritisa, hronične degenerativne bolesti zglobova.

Oporavak nakon artroskopskg šivanja medijalnog meniskusa

Nakon šivanja medijalnog meniskusa, pacijent se obično otpušta kući dan nakon operacije. Trebalo bi da izbegava opterećenje na operisanom kolenu nekoliko nedelja i pridržava se preporuka lekara i fizioterapeuta. Konci imaju za cilj da drže meniskus zajedno i omoguće mu da zaraste, ali ne mogu da izdrže težinu, tako da prerano opterećenje može da dovede do neuspešnog lečenja.

Rehabilitacija nakon popravke meniskusa je veoma važna i ima za cilj da povrati pun obim pokreta, snagu i stabilnost kolena. Oporavak obično traje od 3 do 6 meseci i obuhvata motoričke, proprioceptivne i funkcionalne vežbe. Fizioterapija počinje nekoliko dana nakon procedure i ne treba je odlagati.

Komentari (0)
Loading