Kardiolog dr Milijana Balević: Nagli pad temperature najteže podnose srčani bolesnici, oni treba ovo da urade

Vesti 02.07.2024 13:40 0

Kardiolog savetuje kako da preživimo nagle promene vremena, posebno hronični bolesnici kojima to najviše smeta.

dr Milijana Balević

Printscreen/Youtube

Nagle promene u temperaturi vazduha, koje variraju oko 15 stepeni od jednog do drugog dana ne prijaju ni starima ni mladima. Mnogi ljudi osećaju zdravstvene tegobe, poput variranja pritiska, glavobolje, bola u zglobovima, ali i neraspoloženje, nesanicu, nervozu.

Srčani bolesnici i astmatičari najugroženiji

„Biometeorološke prilike utiču nepovoljno na sve osetljive osobe, naročito na srčane bolesnike, astmatičare, hipertoničare i nervno labilne osobe. Od meteoropatskih reakcija mogu se javiti glavobolja, zamaranje i smanjena koncentracija. Poseban oprez savetuje se kardio i cerebrovaskularnim bolesnicima i osobama sa psihičkim tegobama. Preporučuje se adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim dnevnim temperaturama, kao i dodatna pažnja u saobraćaju", navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Terapija mora redovno da se pije

Meteoropate i hronični bolesnici neophodno je da se pridržavaju saveta lekara. Kako je dr Milijana Balević, kardiolog iz Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”, objasnila za „Politiku“, nagle promene vremena, posebno kod hroničnih bolesnika koji zaborave da popiju terapiju i ne idu na redovne kontrole kod lekara, dovode do pogoršanja zdravstvenog stanja zbog čega im je potrebna lekarska pomoć. Dodaje da je bitno da pacijenti idu na redovne kontrole, da vode računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti i idu u šetnje, ali i da dovoljno spavaju. Tako će lakše prebroditi vremenske oscilacije. Posebnu pažnju treba obratiti na psihijatrijske bolesnike, jer oni često zbog lupanja srca odu kod kardiologa, navela je dr Balević.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading