Budite oprezni: Ovo voće u kombinaciji s lekovima može izazvati trovanje i fatalan ishod

Slobodanka Ćorić Vesti 25.06.2024 21:52 0

Neželjeni efekti variraju u zavisnosti od leka, ali uključuju krvarenje u stomaku, promenjen rad srca, oštećenje bubrega i iznenadnu smrt

lekovi

Shutterstock

Lekari upozoravaju na "nedostatak znanja" o opasnostima mešanja određenih lekova s grejpfrutom.

Ova voćka može izazvati predoziranje nekih lekova tako što sprečava razgradnju lekova u crevima i jetri.

Istraživači koji su prvi identifikovali ovu vezu kažu da se broj lekova koji postaju opasni uz grejpfrut rapidno povećava.

Ovi podaci su objavljeni u Kanadskom medicinskom udruženju.

Tim sa Instituta za istraživanje zdravlja Lawson u Kanadi navodi da se broj lekova sa ozbiljnim neželjenim efektima uz grejpfrut povećao sa 17 u 2008. godini na 43 u 2012.

Među njima su lekovi za različite bolesti, spoljni uključujući lekove za krvni pritisak, kancer, statine za snižavanje holesterola i one koji se koriste za suzbijanje imunog sistema nakon transplantacije organa.

Hemijske supstance u grejpfrutu, furanokumarini, uništavaju enzim koji razgrađuje lekove. To znači da se mnogo više leka izbegava iz digestivnog sistema nego što organizam može da obradi.

Trostruko veće nivoe spoljni jednog leka za pritisak, felodipina, primećeno je nakon konzumiranja čaše soka od grejpfruta u poređenju sa čašom vode.

Neželjeni efekti variraju u zavisnosti od leka, ali uključuju krvarenje u stomaku, promenjen rad srca, oštećenje bubrega i iznenadnu smrt.

Dr Dejvid Bejli, jedan od istraživača, rekao je BBC-ju: "Jedna tableta sa čašom soka od grejpfruta može biti kao da uzimate pet ili deset tableta sa čašom vode i ljudi kažu 'ne verujem', ali mogu vam pokazati da je to naučno utemeljeno.

"Dakle, možete nenamerno preći sa terapijskog na toksični nivo samo konzumiranjem soka od grejpfruta."

Izveštaj navodi: "Tvrdimo da i dalje postoji nedostatak znanja o ovoj interakciji u opštoj zdravstvenoj zajednici."

Dodali su: "Ako zdravstveni profesionalci nisu svesni mogućnosti da neželjeni događaj koji posmatraju može imati poreklo u nedavnom unošenju grejpfruta u ishranu pacijenta, veoma je malo verovatno da će istražiti tu mogućnost."

I druge citrusne voćke poput Seviljskih pomorandži, često korišćenih u marmeladi, i limuna imaju isti efekat.

Nil Patel iz Kraljevskog farmaceutskog društva rekao je: "Grejpfrut nije jedina hrana koja može prouzrokovati probleme, na primer, mleko može sprečiti apsorpciju nekih antibiotika ako se uzimaju istovremeno.

"Iako neke od ovih interakcija možda nisu klinički značajne, neke mogu dovesti do ozbiljnijih posledica, piše BBC.

"Farmaceuti su najbolji kontakt za sve koji brinu o tome kako njihova ishrana može uticati na njihove lekove. Informacije o bilo kojim interakcijama uvek su uključene u uputstvo koje dolazi sa lekom."

Portparol Agencije za lekove i medicinske proizvode rekao je: "Podstičemo pacijente i zdravstvene profesionalce da prijave bilo koje sumnje na neželjene reakcije na lekove putem našeg Žutog kartona.

Komentari (0)
Loading