VAŽAN POKAZATELJ ZDRAVLJA Ako do ove godine sačuvate zube, mogli bi doživeti i 100-u

Slobodanka Ćorić Vesti 24.06.2024 13:47 0

Nedavna istraživanja su pokazala da broj izgubljenih zuba može biti indikator ne samo dužine života, već i povezan sa ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes

dugovečnost

Shutterstock

Zubi su ključni indikator opšteg zdravstvenog stanja, ali istraživači su se takođe zapitali da li mogu da pruže uvid u dužinu života. Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu „Periodontology 2000“, broj izgubljenih zuba može da predskazuje koliko će neko dugo živeti.

Osobe koje zadrže sve zube do 74. godine imaju veću šansu da dožive stotu. Sa druge strane, gubitak pet ili više zuba pre navršene 65. godine može ukazivati na predispoziciju za ozbiljne zdravstvene probleme poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili osteoporoze. Ovi nalazi povezani su ne samo sa kvalitetom života i socioekonomskim statusom, već i sa faktorima kao što su stres.

„Ljudi mogu izgubiti zube zbog stresnih situacija, loše oralne higijene, upalnih bolesti desni ili pušenja. Ovi faktori mogu biti povezani sa srčanim oboljenjima ili dijabetesom“, objašnjava dr Nigel Carter iz Udruženja za stomatološko zdravlje za list „Sunce“.

Istraživanje naglašava da gubitak zuba ukazuje na loš kvalitet života i povećan rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema. Stručnjaci preporučuju redovnu oralnu higijenu, uključujući pranje zuba pastom sa fluoridom dva puta dnevno, kao i smanjenje unosa šećera.

„Zubi su važni pokazatelji zdravlja i treba obratiti pažnju na njihovo ponašanje, jer mogu prvi ukazati na zdravstvene probleme“, dodaje dr Carter.

Komentari (0)
Loading