Marija Petronijević nastavlja borbu za život: Pomozite da preživi! I dalje se traži podudaran donor matičnih ćelija

Slobodanka Ćorić Vesti 18.06.2024 18:52 0

Suočena s teškom bitkom protiv akutne leukemije, Marija Petronijević iz Leskovca traga za donatorom matičnih ćelija koji bi joj pružio šansu za preživljavanje. Međutim, ni među više od 2.100 uzoraka krvi Leskovčana nije pronađen podudaran donor...

marija petronijević

Printscreen/Facebook

Između više od 2.100 uzoraka krvi Leskovčana koji su se odazvali apelu za pomoć Mariji Petronijević, nažalost, nije pronađen podudaran donor čije matične ćelije mogu pomoći u njenoj borbi protiv akutne leukemije. Marija Petronijević, mlada medicinska sestra i majka dve devojčice, hrabro se bori i prolazi kroz ciklus hemioterapije u Beogradu. Nadu za preživljavanje vidi u potencijalnom donoru koji bi se mogao pronaći među dobrovoljnim davaocima matičnih ćelija hematopoeze.

Uprkos zahvalnosti porodice i prijatelja Marije svima koji su već pružili podršku, potraga za njenim jedinim lekom se nastavlja. Organizovane su brojne akcije davanja krvi u Leskovcu i Vranju kako bi se povećale šanse za pronalazak podudarnog donora. Marija apeluje na sve ljude dobre volje da se upišu u Registar davalaca matičnih ćelija, jer svaki uzorak povećava šanse ne samo za nju, već i za druge kojima je transplantacija neophodna, pišu Novosti.

Gde sve može da se dođe

 Prijava u registar, bez obzira na pol i krvnu grupu, moguća je i svakog dana u Institutu za transfuziju krvi Srbije u Beogradu, Službi za transfuziju krvi KBC Zemun, u svim Zavodima za transfuziju krvi, kao i kod svih terenskih ekipa prilikom dobrovoljnog davanja krvi.

Procedura uključuje popunjavanje formulara i davanje jedne epruvete s tri mililitra krvi, što je potpuno bezopasno za potencijalne donore. Važnost formiranja velike baze donora matičnih ćelija u Srbiji je naglašena, jer su one ključne za lečenje hematoloških oboljenja kao što je leukemija.

Sutra i preksutra

 Sutra i preksutra, u Leskovačkom kulturnom centru od 10 do 16 časova, biće organizovana još jedna akcija davanja krvi. Akcija će biti organizovana i u Vranju. Najavljena je za petak od 9 do 15 časova, u prostorijama Omladinskog kulturnog centra "Okce".

Udruženje Leuka iz Beograda, koje je pokrenulo akciju, ističe da je potrebna šira podrška građana kako bi se Mariji i drugima u sličnoj situaciji omogućio povratak normalnom životu. Njihova borba podseća na važnost solidarnosti i humanosti u zajednici, te na potrebu za širenjem svesti o doniranju matičnih ćelija kao životnoj prilici za obolele.

Marijinom porodicom i svima koji se pridruže u ovoj borbi treba nastaviti pružati podršku, jer svaki novi donor može biti ključan u spašavanju njenog života i života drugih koji se suočavaju s sličnim izazovima.

Među više od 2.100 uzoraka krvi Leskovčana koji su se odazvali apelu za pomoć Mariji Petronijević, nažalost, nije pronađen podudaran donor čije matične ćelije mogu pružiti šansu da preživi. Marija Petronijević, mlada medicinska sestra iz Leskovca i majka dve devojčice (pet i sedam godina), hrabro se bori protiv akutne leukemije. Trenutno prolazi kroz novi ciklus hemioterapije u Beogradu i ne gubi nadu da će pronaći svog donora među onima koji se odluče da se upišu u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze.

Uz zahvalnost Marijinih srodnika i prijatelja svima koji su već dali krv i pokušali da joj pomognu, nastavlja se potraga za njenim jedinim lekom.

Njena teška sudbina skrenula je pažnju javnosti i na važnost formiranja što veće baze donora matičnih ćelija u našoj zemlji. One su Marijin lek i život, a najveća verovatnoća je da se podudaran donor, zbog genetskih poklapanja, pronađe baš u Srbiji.

Predrag Slijepčević, koji je četiri puta pobedio leukemiju i predsednik Udruženja Leuka iz Beograda, koje je i pokrenulo akciju, govorio je U Vranju o značaju Registra davalaca matičnih ćelija.

Mi ćemo na našu veliku žalost stalno imati Marije. Imamo ljude i decu iz ovog kraja koji nisu više među nama, i zato je od suštinskog značaja lečenje matičnim ćelijama. One su lek za korpus hematoloških oboljenja, a on je u svakom ko želi i može da drugome podari život - naglasio je Slijepčević.

Otuda i poziv svim građanima naše zemlje da se odazovu humanitarnoj akciji, jer je to jedan od načina da se Marija vrati životu kakav je vodila pre nego što joj je, polovinom februara ove godine, dijagnostikovana akutna leukemija. Ona od tada gleda smrti u oči, ali više brine za zdravlje jedne od svojih devojčica. Marijin suprug Marko je sa njihovom ćerkom u bolnici u Beogradu. Čeka se konačna dijagnoza. Najave lekara bile su ozbiljne, a strah od mogućeg zaokuplja oboje.

Komentari (0)
Loading