Želite brzo da se rashladite? Evo koji deo tela treba prvo da osvežite, odmah će vam biti prijatnije

Vesti 18.06.2024 18:15 0

Visoke temperature stvaraju nervozu koja može da pokvari uživanje u lepim danima.

žena

Shutterstock

Vrućine mogu da postanu nepodnošljive. Nije lako normalno funkcionisati, raditi, ali ni uživati kada se neprestano preznojavate ili osećate malaksalost. Telo je potrebno povremeno rashladiti.

Koje delove tela treba prvo osvežiti?

Prvo osvežite mesta na kojima možete da opipate puls, jer su krvni sudovi tu blizu površine kože. Zato je najbolje da hladnom vodom ili kockicom leda, ako je imate pri ruci, rashladite:

1. zglobove ruku

2. kolena (unutrašnju stranu)

3. podlaktica

4. vrat

5. slepoočnica

termometar

pixabay

 

Zglobove namažite tigrovom mašću

Nanesite malo tigrove masti sa unutrašnje strane zglobova ruku i iza kolena i odmah ćete osetiti da vam je prijatnije. Tigrova mast sadrži mentol i eukaliptus koji rashlađuju telo i tako olakšavaju podnošenje vrućine.

Kvasite povremeno uši i ruke

Kada vam je mnogo vruće, hladnom vodom pokvasite uši i ruke. U njima ima mnogo kapilara, arterija i vena koji prenose krv kroz telo, pa kada ih ohladite, ohladićete i krv koja će potom rashladiti celo telo. Pošto je isparavanje rashlađujući proces, to će vas dodatno osvežiti.

Sprečite dehidrataciju

Ne čekajte da osetite žeđ da biste pili vodu. Pijte je u gutljajima celog dana, i to sobne temperature. Ne sme da bude hladna, jer se ona sporije apsorbuje. Organizmu će prijati i limunada, ali ni sa njom ne treba preterivati, uzimajte na svaki sat po dve kašike.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading