Višnje su bogate vitaminima i mineralima koji blagotvorno deluju na zdravlje. Sadrže i veliku količinu antioksidanata, a imaju malo kalorija. Američki dijetolog Karli Sedlecek navodi 5 odličnih razloga da ih jedete.
1. Čuvaju zdravlje srca
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Višnje bogate antioksidantima, poput antocijana i kvercetina koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i utiču na smanjenje upale, čime se smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti, kao što su različite kardiovaskularne bolesti. Konzumiranje višanja pomaže i u smanjenju krvnog pritiska i snižavanju holesterola.
2. Jačaju imunitet
Ako želite da jedete voće bogato vitaminima A i C, koji su neophodni za zdrav imunitet, češće jedite višnje. Ovi vitamini u kombinaciji pomažu u jačanju odbrambene sposobnosti tela, pa se ono lakše štiti od infekcija.

Shutterstock
3. Ublažavaju bol u zglobovima
Višnje imaju snažna protivupalna svojstva, što ih čini odličnim voćem za osobe s upalnim stanjima, poput artritisa. Jedenje višanja može pomoći kod bolova u zglobovima i ukočenosti.
4. Za bolji kvalitet sna
Višnje su prirodni izvor melatonina, hormona koji reguliše san. Stoga, konzumiranje višanja može pomoći u poboljšanju trajanja i kvaliteta sna.
5. Stvaraju osećaj sitosti
Zahvaljujući tome što su niskokalorično voće bogato vlaknima, višnje su odlične za sve one koji žele da regulišu težinu ili izgube kilograme. Sadržaj vlakana u višnjama stvara osećaj sitosti i pomaže u kontroli apetita, čime se automatski utiče na smanjenje ukupnog unosa kalorija.
Bonus video: