U nekim delovima već kao u Sahari! Turisti, pažnja: Grčka je na udaru velikog toplotnog talasa, doktori upozoravaju na opasne posledice

SLOBODANKA ĆORIĆ Vesti 14.06.2024 08:00 0

Grčka prolazi kroz rani toplotni talas, sa najavljenim temperaturama većim od 40 stepeni. Lokalni zvaničnici takođe su pozvali turiste da budu bolje informisani

plaža

Shutterstock

Toplotni udar je ozbiljno zdravstveno stanje koje može nastati kao posledica izlaganja ekstremno visokim temperaturama i nedovoljnoj hidrataciji. U kontekstu nedavnih događaja u Grčkoj, gde su zabeležene rekordno visoke temperature, rizik od toplotnog udara je znatno povećan, posebno za turiste koji možda nisu navikli na takve klimatske uslove.

Tokom protekle nedelje pokrenute su tri operacije potrage i spasavanja turista koji su nestali tokom šetnje na udaljenim ostrvima, uključujući i jednu potragu za popularnim TV voditeljem Majklom Mozlijem, koji je pronađen mrtav na ostrvu Simi. Mozli je krenuo u šetnju tokom visokih temperatura, koja je za njega bila fatalna, nakon što je skrenuo s pravog puta. Uprkos masovnoj potrazi koja je uključivala patrolne čamce, ronioce, helikoptere, vatrogasce, policiju, bespilotne letelice i posebno obučenog psa tragača, trebalo je pet dana pre nego što je otkriveno telo 67-godišnjaka, jer je pao na područje gde ga nije bilo lako uočiti. Veruje se da su rekordno visoke temperature odigrale ključnu ulogu u Mozlijevom smrtnom ishodu.

O ovoj, ali i ostalim potragama za nestalim turistima, oglasili su se timovi za spasavanje.

Dimitris Katatzis, koji vodi jedan od timova za spasavanje, rekao je da su misije često otežavane jer turisti, često nesvesni rizika, "skrenu s puta" da bi videli mesta, a zatim se izgube.

Grčka prolazi kroz rani toplotni talas, sa najavljenim temperaturama većim od 40 stepeni. Lokalni zvaničnici takođe su pozvali turiste da budu bolje informisani, a jedan član gradske skupštine na ostrvu Hios rekao je da bi trebalo bolje finansijski i tehnološki podržati mesta za posetioce u udaljenim područjima kako bi se osiguralo da su staze manje opasne i time se izbegle tragedije, piše Gardijan.

Da biste se zaštitili od toplotnog udara, važno je preduzeti određene mere predostrožnosti:

Hidratacija: Održavanje hidriranosti tela je od suštinskog značaja. Redovno pijte vodu tokom dana, čak i ako niste žedni. Izogibajte se alkoholu i kofeinu, koji mogu dovesti do dehidracije.

Zaštita od sunca: Nosite šešire ili kačkete i koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom kako biste zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka.

Ograničenje aktivnosti na otvorenom: Izbegavajte dugotrajno izlaganje suncu, posebno u najtoplijem delu dana. Ako je moguće, boravite u hladu ili u klimatizovanim prostorijama.

Nošenje lagane odeće: Nosite lagane, prozračne odevne predmete koji omogućavaju koži da diše i smanjuju rizik od pregrevanja.

Ako primetite simptome toplotnog udara kod sebe ili kod nekog drugog, odmah preduzmite sledeće korake:

Premestite osobu na hladnije mesto: Ako je moguće, prenesite osobu u hlad ili klimatizovan prostor.

Dajte tečnost: Obezbedite osobi hladnu vodu ili sportski napitak kako biste je hidrirali.

Ohladite telo: Koristite mokre peškire ili krpe kako biste hladili telo osobe. Takođe možete koristiti ventilatore ili klima uređaje.

Potražite medicinsku pomoć: Ako se simptomi ne popravljaju ili se pogoršavaju, odmah potražite medicinsku pomoć.

Nedavni tragični događaji u Grčkoj naglašavaju važnost svesti o rizicima toplotnih udara i preduzimanje preventivnih mera kako bismo zaštitili svoje zdravlje i zdravlje drugih u ekstremnim vremenskim uslovima.

 

Komentari (0)
Loading