Denga groznica se ubrzano širi Evropom: Infektolozi savetuju - Bol u očima, mučnina, glavobolja..., simptomi da nas je ujeo zaraženi komarac

slobodanka ćorić Vesti 14.06.2024 07:11 0

U težim slučajevima, denga groznica može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput krvarenja, oštećenja organa i čak smrti

komarci

Shutterstock

Nove vesti o invaziji tigrastih komaraca u Evropi izazivaju zabrinutost među stanovništvom. Njihovo širenje povezuje se sa porastom denga groznice u ovom delu sveta, što ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem. Klimatske promene stvaraju povoljne uslove za razmnožavanje ovih komaraca, što dodatno otežava situaciju.

Vlasti u zemljama poput Francuske, Španije i Grčke preduzimaju mere nadzora i suzbijanja komaraca, posebno s obzirom na predstojeće Olimpijske igre u Parizu. Međunarodna putovanja dodatno povećavaju rizik od širenja epidemije, stoga je važno preduzeti preventivne mere poput uklanjanja ustajale vode i korišćenja preparata protiv komaraca. I u Srbiji je prisutan azijski tigrasti komarac koji izaziva denga groznicu, a čija je brojnost povećana u čak 13 zemalja EU, s tim da u našoj zemlji ove krvopije, na našu sreću, nisu još zaražene ovim opasnim virusom.

komarci

Shutterstock

 

Ovi komarci, posebno tigrasti komarac (aedes albopictus), mogu prenositi opasne bolesti poput denga groznice, čikungunje i zika virusa. Njihova prisutnost u Evropi predstavlja ozbiljan izazov za javno zdravlje, s obzirom na to da su ove bolesti do nedavno bile prisutne uglavnom u drugim delovima sveta.

Zabeleženi su slučajevi lokalno stečene infekcije, što dodatno potvrđuje širenje ovih bolesti u Evropi. Povećanje međunarodnih putovanja doprinosi širenju bolesti, što zahteva blagovremenu reakciju vlasti i pojedinaca.

Direktorka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Andrea Amon ističe važnost rane detekcije slučajeva, nadzora i edukacije stanovništva u borbi protiv ove pretnje po javno zdravlje. Uz to, postoji zabrinutost da bi klimatske promene mogle dodatno pogoršati situaciju, omogućavajući komarcima da se šire i inficiraju veći broj ljudi.

Izgled tigrastog komarca

 

  • mala veličina tela
  • boja tela mu je crna
  • ima ravnu belu prugu na dorzalnoj strani toraksa (grudnog dela), celom dužinom od glave do početka abdomena, i
  • potpuno beo poslednji članak na poslednjem paru nogu
  • naziv tigrasti komarac potiče od prisustva naizmeničnih crnih i belih ljuspica u vidu prstenova na nogama i kombinacije crnih i belih pruga na abdomenu

Ove vesti su upozorenje svima da obrate pažnju na mere zaštite od komaraca i da budu svesni rizika koji ovi insekti predstavljaju po zdravlje.

Kako se zaštititi

Uz sve ove informacije, važno je istaći i savete lekara kako bismo se efikasno zaštitili od komaraca i mogućih bolesti koje prenose. Lekari preporučuju sledeće korake:

Korišćenje preparata

Redovno koristite repelente protiv komaraca, posebno tokom večeri i noći kada su aktivni tigrasti komarci koji prenose bolesti poput denga groznice.

komarci

Shutterstock

 

Pokrivanje kože

Nosite odeću koja pokriva veći deo kože, posebno ako se nalazite na područjima gde su komarci prisutni.

Mreže protiv komaraca

Koristite mreže protiv komaraca na prozorima i vratima kako biste sprečili ulazak komaraca u prostorije.

Uklanjanje legla komaraca

Redovno uklanjajte ustajalu vodu iz bašti ili balkona kako biste sprečili razmnožavanje komaraca.

Rana identifikacija simptoma

Budite svesni simptoma bolesti poput denga groznice i odmah potražite medicinsku pomoć ako primetite bilo kakve neobične simptome poput visoke temperature, bolova u mišićima ili groznice.

Simptomi denga groznice

Simptomi denga groznice obično se javljaju 4 do 10 dana nakon ujeda zaraženog komarca i mogu varirati od blagih do teških. Evo nekih uobičajenih simptoma:

Visoka temperatura: Groznica je čest simptom denga groznice. Temperatura može dostići i preko 40°C.

Bolovi u mišićima i zglobovima: Ovo je još jedan čest simptom. Bolovi mogu biti intenzivni i uticati na svakodnevne aktivnosti.

komarci

Shutterstock

 

Glavobolja: Jaka glavobolja može biti prisutna i može biti jedan od prvih simptoma.

Osip: Osip se često javlja 2 do 5 dana nakon pojave groznice. Može biti blag ili težak.

Bol iza očiju: Ovaj simptom često se javlja kod obolelih od denga groznice.

Mučnina i povraćanje: Kod nekih pacijenata mogu se javiti gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja ili proliva.

Komentari (0)
Loading