Med se ne uzima samo na kašičicu: Doktor Perišić otkriva da mali broj ljudi zna za ovaj način primene

Slobodanka Ćorić Vesti 13.06.2024 14:20 0

Med se ne uzima samo na kašičicu,

dr Voja Perišić

Printscreen/ Prva

Med je ne samo ukusan, već i neverovatno moćan prirodni lek koji se vekovima koristi širom sveta. U kombinaciji sa različitim namirnicama, začinima ili dodacima ishrani, med postaje važno oružje u borbi protiv mnogih bolesti, ali i kao preventiva za očuvanje zdravlja i vitalnosti.

Profesor gastroenterologije, dr Vojislav Perišić, ističe da med može biti koristan na više načina osim što ga jedemo "kašičicom". "Što je med tamniji, to je bolji!" objašnjava on. "Ta boja ukazuje da su pčele sakupljale nektar sa livadskog cveća, uzimajući najbolje od polena tokom celog leta. S druge strane, svetliji med, poput onog od lipe, nije najvišeg kvaliteta u smislu zdravlja. Nema štetnih efekata, ali lipov med je jeftiniji, dok je med od različitih trava skuplji."

Na pitanje kada med postaje kristalisan i da li je tada bezbedan za konzumaciju, dr Perišić ističe važnost očuvanja kvaliteta meda. "Kada se med ušećeri i formiraju sitni kristali na površini, to je dobar znak. Ti kristali glukoze i fruktoze čuvaju med od kontaminacije. Međutim, ako primetite krupne kristale, to može biti znak da je med pomešan sa šećerom."

Dr Perišić naglašava da pravi med nikada ne može da se pokvari. "Med je sterilan i deluje kao antiseptik, sprečavajući prodiranje bakterija. U jednoj bolnici sam prvi put video lečenje rane medom. Rane bolje zarastaju uz pomoć meda, jer deluje kao antiseptik", zaključuje dr Perišić, ističući da hrabri hirurzi smatraju med neizostavnim delom lečenja.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading