Kako da ubrzate metabolizam: Mnogo je lakše nego što mislite

Slobodanka Ćorić Vesti 12.06.2024 21:35 0

Proteini imaju veći termički efekat u odnosu na masti i ugljene hidrate, što znači da telo koristi više energije (kalorija) za varenje i obradu proteina

Kako da ubrzate metabolizam: Mnogo je lakše nego što mislite

Printscreen/Youtube

Metabolizam je proces kojim vaše telo pretvara hranu u energiju. Brži metabolizam znači da telo efikasnije sagoreva kalorije, što može pomoći u gubitku težine i poboljšati ukupni nivo energije.

Iznenađujuće, ubrzanje metabolizma za 30 posto može biti lakše nego što mislite. Uključivanjem određenih navika i promena načina života, možete dati značajan podsticaj svom metabolizmu i uživati u prednostima energičnijeg i zdravijeg života.

Dr. Joseph Ambani otkrio je dva načina za ubrzavanje metabolizma za 30 posto. Povećanje unosa proteina i bavljenje intervalnim treningom visokog intenziteta (HIIT) su dve metode za početak.

Proteini imaju veći termički efekat u odnosu na masti i ugljene hidrate, što znači da telo koristi više energije (kalorija) za varenje i obradu proteina. Takođe su neophodni za održavanje i izgradnju mišićne mase, koja sagoreva više kalorija u mirovanju u poređenju sa masnim tkivom.

Unos više proteina može privremeno ubrzati metabolizam, objašnjava Ambani. Termički efekat hrane (TEF) je povećanje brzine metabolizma nakon unosa hrane, a proteini izazivaju najveći porast TEF-a, ubrzavajući metabolizam za 15-30 posto.

HIIT je moćna metoda vežbanja koja kombinuje kratke navale intenzivne vežbe sa periodima odmora ili vežbi nižeg intenziteta. Ova vrsta treninga povećava sagorevanje kalorija tokom vežbanja i nakon njega, zbog čega se metabolizam ubrzava,. piše Klix.ba.

Integracijom ovih strategija u svoju rutinu možete efikasno podstaći metabolizam, podržati svoje ciljeve mršavljenja i poboljšati ukupni nivo energije.

 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading